2009-07-02 11:42:25• hírek • Hofer László, MTI

Tavaly tovább híztak az amerikaiak

Tavaly tovább híztak az amerikaiak: 23 szövetségi államban a felnőttek ma kövérebbek, mint egy éve voltak, és az elhízott emberek aránya sehol sem csökkent - közölte tanulmányában két egészségvédő szervezet.

"Egészségügyi kiadásaink derékbőségünkkel együtt növekedtek" - fogalmazott Jeff Levi, a Trust for America's Health szervezet ügyvezetője. Figyelmeztetett, hogy az egészségügyi reformmal együtt a kövérség problémáját is kezelni kell, ugyanis az "elhízási járványnak" szerepe van az egekbe szökő egészségügyi kiadásokban.
A túlsúlyosság vagy kövérség fokozza a szívbetegségek, a cukorbaj, bizonyos rákfajták, az ízületi gyulladások és egyéb betegségek kialakulásának kockázatát. Véleménye szerint olyan komoly a probléma, hogy a legmagasabb kormányzati szinten kellene vele foglalkozni.

Tavaly is Mississippi volt a "legsúlyosabb" állam, a felnőttek közel egyharmada, 32,5 százaléka volt kövér. A déli szövetségi állam ötödik éve vezeti a kövérségi rangsort. Nem sokkal marad el mögötte - 30 százalék feletti mutatókkal - Nyugat-Virginia, Alabama és Tennessee.

A legvékonyabbak a közép-nyugati Colorado lakói, csak 18,9 százalékuk tekinthető túlsúlyosnak. Ez az egyetlen állam, ahol a kövérségi index 20 százalék alatti. Sorrendben a legkevésbé kövér államok közé tartozik Massachusetts és Connecticut 21,2, illetve 21,3 százalékkal.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának kétharmada kövérnek vagy túlsúlyosnak számít az úgynevezett testtömegindex (BMI) alapján. A kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosaként számított 25-29-es BMI-értékű ember túlsúlyos, 30 vagy nagyobb mutatóval elhízott. Egy 165 centiméter magas személy 68 kilogramm felett már túlsúlyosnak, 82 kilogramm felett pedig elhízottnak számít.


Missisipi állam vezeti a kövérségi rangsort

Missisipi állam vezeti a kövérségi listát


Bár 2007-hez képest, amikor 37 állam lett kövérebb, tavaly javulás történt, hiszen csak 23 államban gyarapodott az elhízottak aránya, a kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a gazdasági válság felerősítheti az elhízási járványt. A növekvő élelmiszerárak és a szűkülő családi kasszák miatt ugyanis egyre kevesebb ember számára érhetőek el az egészséges táplálékok.

Az amerikai gyerekek körében a kövérségi arány nem változott, továbbra is riasztóan magas: az elhízott vagy túlsúlyos gyerekek aránya 30 államban meghaladja a 30 százalékot - olvasható a Trust for America's Health és a Robert Wood Johnson Foundation közös tanulmányában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: