2019-11-02 12:01:23• hírek • Bede Emőke

Tavaly több mint félezer válást mondtak ki megyénkben

Egy párkapcsolatban mindig komoly lépésnek számít, ha a szerelmesek úgy döntenek, hivatalosan is összekötik életüket, de legalább ilyen sorsfordító döntésként lehet tekinteni a sokszor elkerülhetetlen válásra is. De vajon hány házasságkötés végződik válással Szatmár megyében? Tényleg olyan sokan bontják fel az elvileg egész életre szóló esküt? Nos, mi megnéztük.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint Szatmár megyében 2018-ben összesen 2 172 házasságot kötöttek. A frigyre lépő férfiak közül 1885-en első alkalommal mondták ki a boldogító igent, viszont akadt a Szatmár megyei házasulandók között egy olyan leendő férj is, aki tavaly immár ötödjére vezette oltár elé kiszemeltjét. A menyasszonyok közül senki sem büszkélkedhet ilyen teljesítménnyel, a hölgyek körében a rekordot az a nő tartja, akinek ujjára immár negyedik alkalommal húztak karikagyűrűt. Amit a Szatmár megyei frigyre lépőkről még tudni érdemes, hogy a férfiak átlagéletkora 2018-ban 31,7 év volt az első házasságkötés pillanatában, a nőké pedig 28,4. 


Azonban az, hogy valaki hivatalosan is összekötötte életét szerelmével, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a pár örökre együtt is marad. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a tavalyi évben 554 esetben döntöttek úgy a felek, hogy inkább külön utakon folytatják tovább életüket. A Szatmár megyei férfiak általában 42,5 évesen jutnak erre a drasztikus döntésre, a hölgyek pedig túlnyomó többségben 38,8 évesen lépnek ki a házasságból.


De hogy hány év után ér véget a legtöbb romániai házasság? Nos, a statisztikai adatok szerint a tavalyi év során regisztrált 30 857 válást regisztráltak, és ezek közel 27 százalékában (8280 eset) a felek már 20 vagy még annál is több éve voltak házasok. A válótársak 19,20 százaléka 10-14 évvel korábban mondta ki az immár nem túl boldog igent, kb. 13 százalékuk pedig 15-19 évig bírta a kapcsolatot. Érdekességképp eláruljuk, hogy 2018-ban 684 olyan házasságot is regisztráltak az országban, mely még egy évig sem tartott.


Az Országos Statisztikai Hivatalnak köszönhetően emellett azt is tudjuk, hogy milyen okok vezettek odáig, hogy a házastársak inkább a válás mellett döntöttek, bár ezt megyére lebontva nem közlik. A válások két harmada a 202/2010-es törvénynek megfelelően, a felek közös megegyezésén alapszik, de a válóokok között gyakran bukkan fel a hűtlenség, a fizikai erőszak és az alkoholizmus, illetve ezek együttes jelenléte is. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: