2012-01-11 12:38:16• hírek • MTI

Tavaly Romániában 3,14 százalék volt az éves infláció

A rendszerváltás óta történelmi mélypontra, 3,14 százalékra csökkent az éves infláció Romániában 2011-ben.

A román országos statisztikai intézet szerdán közölte a decemberi inflációs adatokat. Eszerint a tavalyi év utolsó hónapjában a fogyasztói árindex 0,23 százalékkal nőtt. Éves szinten az infláció 3,14 százalékra mérséklődött a november végi 3,44 százalékról. A havi átlaginflációs ráta tavaly 0,3 százalék volt a 2010-es 0,6 százalékhoz képest.

Az alacsony infláció főként annak köszönhető, hogy az élelmiszerek átlagban csak 0,95 százalékkal drágultak. Ugyanakkor néhány alapélelmiszer ára jelentős mértékben megugrott, így a cukor például csaknem 19 százalékkal, a tojás pedig 15 százalékkal kerül többe. A hőenergia drágult a legnagyobb mértékben, átlagban csaknem 25 százalékkal fizetett többet a lakosság a hőenergiáért, a vonatjegyek ára pedig csaknem 20 százalékkal emelkedett.

Románia a megszorító intézkedések keretében tavaly júniusban emelte öt százalékponttal 19 százalékról 24 százalékra az áfát, amelynek inflációs hatása 2011 közepétől már nem érződik. Azóta folyamatosan csökkent az éves infláció, és ez lehetővé tette, hogy a román jegybank tavalyra megállapított célinflációs előrejelzése teljesüljön.

A csökkenő infláció hatására a román központi bank idén újból csökkentette az alapkamatot a tavaly novemberi hasonló döntés után, így az alapkamat jelenleg 5,75 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: