2013-02-12 18:40:50• hírek • Kocsis Zoltán

Tavaly 61%-kal nőtt a megyei múzeum látogatottsága

Közel két millió lejjel kevesebbel gazdálkodhatott tavaly a Szatmár Megyei Múzeum, mint egy évvel korábban. Mégis, látogatottsága több, mint 61%-kal nőtt, derült ki többek között az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján.

Liviu Marta igazgató beszámolója szerint a múzeum tavalyi éves költségvetése 2,566 millió lej volt, szemben az egy évvel korábbi 4,5millió lejjel vagy a 2010-ben regisztrált 3,1 millió lejjel. A bevételek 22,40%-ka, azaz    574.366  származott saját, 1,99 millió lej pedig költségvetési forrásból.

Ami a múzeum tavalyi tevékenységét illeti, az intézmény összesen 25 versenyt és 39 kiállítást szervezett vagy vett benne részt. Ezek közül Marta elsősorban a gepidákról szólót illetve a keltákról, dákokról és vandálokról szólót emelte ki. Ez utóbbi érdekessége, hogy Münchenben tartották, szatmárnémeti megnyitójára pedig a hónap végén kerül majd sor. Ásatásokat végeztek Aranyosmeggyesen, Bobáldon, a károlyi terelőút nyomvonalában, Halmiban, Petriben, Királydarócon, Közép-Homoródon és Szilágy megyében is.

A legérdekesebb lelet kapcsán a „bobáldi óriást" említette: a 1,96 cm magas csontváz jelentősen elüt az 1,60 cm körüli átlagmagasságtól. A 39-40 éves korában erőszakos halált halt férfit harcosnak képezték ki elődeink - a lelet vizsgálata továbbra is tart.

A megyei múzeum munkatársai négy monográfiát adtak ki tavaly a svábok 300 éves betelepítésének kapcsán, a Szatmár megyében élő szlavónokról, az középkori erdélyi egyházi építészetről valamint a római kori fazekakról.

Nem kevesebb, mint 16 különböző emlék-és tájházat működtet a múzeum, ezek közül a Mogyoróson és az Érendréden találhatót a tavaly rehabilitálták.

A múzeumnak tavaly összesen 69.612 látogatója volt, ami 61,3%-kal több, mint 2011-ben. Az idén cél a százezer látogató elérése, hangzott el. A jelentős emelkedés a Károlyi kastély felújításának és a nagyközönség számára történt megnyitásának tudható be, mondta a szakember.

A sajtótájékoztató részt vevő Adrian Stef tanácselnökkel közösen Marta leszögezte az idei esztendő legfontosabb célkitűzéseit. A legfontosbbak között szerepel a múzeum kiállításainak, tájházainak turisztikai körforgásba való bevonása; Ady Endre szülőházának és Vasile Lucaciu halotti házának rehabilitálása; a múzeum könyvtárának felújítása; a megye értékeinek promoválása; a gyerek bevonása; a Vécsey-ház raktárában lévő festmények kiállítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: