2013-07-30 12:35:36• hírek • Kocsis Zoltán

Egykori spanyol U-válogatott a Steaua ellen

Miután a magyar bajnok Győr rögtön az első párharcát elbukta a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, Magyarország máris képviselet nélkül maradt a földkerekség legnagyobb klubsorozatában. Ezzel szemben a Steaua magabiztosan lépett túl a Vardar Szkopjén, a harmadik körben pedig a Dinamo Tbiliszi vár rá. Igazi kommunista nosztalgiacsata lehet ez.

A Dinamo Tbiliszi 1981-ben megnyerte az azóta már megszüntetett Kupagyőztesek Európai Kupáját, a Steaua pedig öt esztendővel később a BL jogelődjét, a Bajnokcsapatok Európai Kupáját - ezzel azon kevés klubokhoz tartoznak, amelyeknek a keleti blokkból sikerült európai kupát nyerniük.

A Dinamo Tbiliszi mindemellett az egykori szovjet bajnokság egyik oszlopos tagja volt: rajta kívül ugyanis csak a Dinamo Moszkva és a Dinamo Kijev mondhatja el magáról, hogy soha nem esett ki a szovjet pontvadászat élvonalából. A klub kétszer nyert szovjet és 13-szor grúz bajnokságot valamint 9-szer grúz és 2-szer szovjet kupát.

A Dinamo jelenleg is kiemelkedik a grúz labdarúgás közegéből - sajtóértesülések szerint költségvetése akár havi 20.000 eurós fizetést is lehetővé tesz. Ennek tudható be, hogy soraiban tudja a korábban az Athletic Bilbao és a Betis színeiben kilenc évet lehúzó 30 éves védőt, Ustaritzot valamint a korábban a spanyol utánpótlás-válogatottban is pályára lépő 33 éves Xiscót. Ő a Valencia, a Betis és a Levante színeiben 174 meccsen játszott a Primera Divisionban. A keret másik légiósa a 26 éves elefántcsontparti Patrick Vouho, akiért a nyáron 250 (nem tévedés!) eurót fizettek a ciprusi AEL Limasszolnak. Néhány napja a Dinamo játékosa Dorin Goga is, aki Romániában Temesváron és a Rapidban futballozott.

Nem ő az egyetlen azonban, aki ismeri a román futballt: a Tbiliszi edzője az a cseh Dusan Uhrin jr, aki korábban a Temesvár és a Kolozsvári CFR kispadján is ült - ez mindenképpen előnyt jelenthet számukra.

Nem a grúzoknak kedvez azonban, hogy a Steaua kirobbanó formában van. A katonacsapat az idei szezonban eddig négy meccset játszott és valamennyit megnyerte. A Szuperkupa döntőjében 3-0-ra verte a Petrolult, a BL-selejtezőben 3-0-ra és 2-1-re a macedón Vardar Szkopjét, a bajnoki nyitányon pedig 2-1-re a Ceahlault. A pontvadászat második fordulójában viszont a csakis az egyes exkommunista országok bajnokságában használatos módszerhez nyúltak - elhalasztották az Astra elleni bajnokit. Mindezt a BL - na meg a nosztalgia jegyében.

Bajnokok Ligája III. selejtezőkör, első meccs
Dinamo Tbiliszi - Steaua 19.00 DigiSport1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: