2011-06-03 22:52:50• hírek • Kocsis Zoltán

Romániának egy óra kellett Bosznia kiütéséhez

Románia némi lélegzethez jutott azzal, hogy az utóbbi idők legjobb játékával gyakorlatilag egy óra alatt kiütötte a túlságosan óvatos és passzív Boszniát. A rég nem látott motivációval játszó románok számára ezzel belátható közelségbe került a második hely. Szintén kapott gól nélkül nyert Magyarország, ám a Luxemburg elleni sikerért nem jár pont.

Románia abszolút győzelmi kényszerben lépett pályára Bukarestben, a találkozót pedig a román válogatott olyan felfogásban kezdte, mint amilyet egy otthon játszó csapattól elvárnak a szurkolói és oly módon folytatta, amilyent nagyon hosszú idő óta nem láthattak tőle. Razvan Lucescu teljes offenzívát rendelhetett el, mivel Románia nekiesett Boszniának és a 9. percnem Muresan be is talált, a gólt azonban szabálytalan bedobás miatt nem adták meg. Támadásban maradtak a románok, Muresan távolról, Mutu közelről próbálkozott. A 19. percben aztán Muresan hibáját követően Misimovic egyenlített - már ami a meg nem adott gólokat illeti, lévén a gólpasszt adó Dzeko lesen állt.

A bosnyákok láthatóan nem nagyon akartak támadni, nekik elég volt az egy pont. Románia ezzel szemben akart és tudott is, ám 24. percben túlkombinálták a jobbról indult akciót, a 30. minutumban pedig Sanmartean egy remek csellel mindkét középső védőt becsapta, de lövését Hasagic a felső lécre tolta. Érett tehát a román gól, és sokat nem is váratott magára. Ám nem az addig rendkívül aktív jobb oldalról, hanem balról érkezett a román veszedelem. És nem is egyszer, hanem kétszer. Mujdza kétszer is egy megkerülendő bójának bizonyult Rat számára, aki mindkétszer középre tálalt, ahol előbb Mravac tévesztette szem elől Mutut, majd Spahic Maricát és Románia négy perc alatt két gólos előnyre tett szert. Tegyük hozzá, abszolút megérdemelten.

A második félidő vendég rohamokkal és bosnyák nézőtéri balhéval (röpültek a Rapid-stadion székei) kezdődött, majd egy kontra végén Torje hagyott két hatalmas ziccert - húsz másodpercen belül. Az 55. percben egy újabb előre vágott labdát mindkét bosnyák középső védő elvétett (pocsékul működött a vendégek hátsó alakzata), Marica viszont lecsapott rá és pazarul átemelte Hasagicot.


Mutu csapatkapitányként küzdött, gólt lőtt, csapat egyik legjobbja volt
Mutu csapatkapitányként küzdött, gólt lőtt, csapat egyik legjobbja volt fotó: uefa.de


Ezzel aztán gyakorlatilag véget is ért a meccs. Főleg Románia számára, amely már nem erőltette a támadásokat, Bosznia pedig nem tudta kihasználni a hazai védelem megingásait - pedig abból is volt szép számmal. Egy pazar, két sarkazást is felvonultató támadás után Tatarusanu védte Misimovic lövését, majd Muslimovic lőtt kapu fölé, végül pedig Ibisevic könnyelműsködött el egy ziccert.

A ráadás pillanataiban még Románia kapott ajándékba egy büntetőt, ám ezt Sapunaru gyorsan vissza is adta - pocsékul megrúgott labdáját Hasagic védte. Ez azonban már vajmi keveset számított, hisz Románia az utóbbi évek messze legjobb teljesítményével rukkol elő (főleg az első órában), és sorozatban második győzelmét követően a D csoport harmadik helyére lépett előre, miután Franciaország 1-1-es döntetlent ért el Fehéroroszországban. Ezzel a gallok öt, a beloruszok pedig egy ponttal előzik meg a románokat.

A román válogatott számára azonban még nem ért véget a szezon, hisz szombaton indulnak Dél-Amerikába, ahol előbb június 8.-án Brazília, három nappal később pedig Paraguay vendégeként lépnek pályára.

Magyarország nem selejtezőn, csak barátságos meccsen lépett pályára Luxemburgban és az ottani győzelemnek jó alapnak kell lennie a keddi, San Marino elleni találkozóhoz. Amint az az ilyen felkészülési mérkőzéseken lenni szokott, a színvonal nem verdeste az eget, ennek ellenére az első félidőben akadt egy-két helyzet. Elsősorban a magyar oldalon, de Tököli jeleskedett ezek elpuskázásában, míg a túloldalon da Mota, Leweck majd Mutsch okozott némi izgalmat a magyar nemzeti csapatban most debütáló Bogdán Ádám számára.

A szünetben két csatárra állt át Magyarország, Tököli és a középpályás Elek helyére Szabics Imre és Németh Krisztin állt be - utóbbi először játszott a felnőtt válogatottban. Az első helyzetet Koman szalasztotta el, majd az 53. percben Dzsudzsák remek középpasszára Szabics érkezett tökéletesen és megszerezte a vezetést Magyarországnak. Érdekességképpen a két ország legutóbbi meccsén, 2003-ban Szabics is betalált - kétszer is. A Sturm Graz csatára öt év után tért vissza a válogatottba, rögtön góllal.

Néhány perccel később közel állt ahhoz, hogy duplázzon, ám lövését a védők blokkolták és ezzel gyakorlatilag véget is ért a meccs. Luxemburg a 10. meccsen másodszor úszta meg három kapott gól alatt Magyarország ellen, ám ami a lényeg, a válogatott egy sikerélmény után utazhat San Marinóba. Ahol a győzelem kötelező, a gólkülönbség pedig másodlagos. Már csak azért is, mert San Marino péntek este csak 1-0-ás vereséget szenvedett Finnország ellen.

Európa-bajnoki selejtező:
Románia
- Bosznia-Hercegovina 3-0
gólok: Mutu (35.), Marica (39.), 55.

Barátságos mérkőzés:
Luxemburg - Magyarország 0-1
gól: Szabics (53.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: