2011-01-06 18:24:18• hírek • Szatmar.ro

Tataran-sikerek után, az olimpia jegyében

Tataran számára jöhet a mély víz, a fiúknak pedig az olimpiai selejtezők.

Nem lehet elégedetlen az elmúlt esztendővel a Szatmárnémeti Sportklub párbajtőr szakosztálya, hisz Csiszár Ferenc, Langenbacher István, Nagy Lehel és Májer Csilla tanítványai csak a korosztályos országos bajnokságokon hat aranyérmet szereztek.

Mindemellett a legkiugróbb siker Amalia Tataran a bakui kadett világbajnokságon szerzett bronzérme, melynek köszönhetően egyik jutalomként részt vehetett Szingapúrban az első ízben megrendezett Ifjúsági Olimpiai Játékokon. A másik jutalma, hogy az év végén megválasztották Szatmár megye legjobb sportolójának. Ebben persze komoly szerepet játszott az országos bajnokságokon szerzett három aranyérme is, hisz egyéniben az U17-es és az U19-es megmérettetésen, csapatban pedig az U17-es viadalon nem talált legyőzőre.

Tataran megyei elsősége mellesleg egyrészt Csiszár edzői munkájának is az elismerése, aki másrészt lassan igazi rekordot állít fel: Adrian Pop révén háromszor, Simona Deac révén pedig kétszer is az ő tanítványa bizonyult a legjobbnak, így már hatnál tart. Az utóbbi hét évben!

A kollégái által „Cézárnak" becézett mester nem fukarkodott az elismerő jelzőkkel Tatarannal kapcsolatban, akit korábbi tanítványai közül Fekete Attilához hasonlított, aki csapatvilágbajnoki címet is szerzett a felnőttek között magyar színekben. „Persze, hogy nem panaszkodhatok Amaliával kapcsolatban, de azért voltak olyan versenyek, ahol többet vártam tőle. Ezeken a viadalokon azonban a gyengébb teljesítmény a rutintalanság számlájára írható. Az utóbbi egy-két év alatt rengeteget fejlődött, ám még szüksége van még több türelemre, taktikára, megfontoltságra az asszók során. Nemzetközileg igen erős ez a korosztály, úgyhogy itt lehet igazán megméretkezni, és ebben a szövetség is támogatja majd", mondta Csiszár.


Csiszár Ferenc
Csiszár Ferenc


A mester számára január második felében már rendesen beindul a nagyüzem, hisz január 15.-16.-án Leganóban Világkupa-viadalon vesz részt Adrian Pop és Adrian Szilágyi oldalán, egy héttel később pedig Tatarant, Veres Grétát és Stepper Evelint kíséri el Mödlingbe, az U20-as Világkupa-viadalra.

Bár ezt ő talán sosem vallaná be, ám a két esemény közül az olaszországi verseny bír nagyobb súllyal, mivel a 2011-es esztendő már az olimpiai selejtezők jegyében telik, kvótákat pedig a világbajnokság mellett a Világkupa-és Grand Prix-versenyeken szerezhetnek tanítványai. Mint a román férfi párbajtőr-válogatott szövetségi kapitánya, Csiszár a két Adrian mellett két nagyváradi fiú, Andrei Timocé valamint a szintén szatmári, de Nagyváradon vívó Árkosi Bertalan útját egyengeti majd, remélhetően London felé. Itt kell megjegyezni, hogy a másfél év múlva esedékes ötkarikás játékokon férfi párbajtőrben nem lesz csapatverseny, csak egyéniben kvalifikálhatják magukat a versenyzők.

Az idei esztendő legfontosabb versenyeiről szólva Csiszár elmondta, a két januári viadal után februárban lesz a kadett európai körverseny keretében Pozsonyban egy ifjúsági Vlilágkupa-viadal, Budapesten pedig a hagyományos felnőtt West End VK-versenyt rendezik meg, amelyen Tataran is részt vesz. „Bedobjuk a mélyvízbe, ez lesz majd az első komoly felnőtt versenye, meglátjuk mire képes, az eredménytől függetlenül hasznos lesz a rutinszerzés szempontjából" -  jegyezte meg „Cézár". A negyedév utolsó hónapjában, márciusban két kiemelkedő verseny lesz, Klagenfurtban a kadett Európa-bajnokság, és Jordániában a kadett és ifjúsági világbajnokság. Ezeken természetesen részt vesz - a szövetség illetékesei szerint is - a román női párbajtőr legnagyobb reménysége is, a mindössze 16 esztendős Amalia Tataran is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: