2009-10-29 16:34:51• hírek • Szatmar.ro

Tataran Dániába készül

A szatmári vívó a junior Európa-bajnokságon lép majd pástra a jövő héten.

Alig néhány nappal azt követően, hogy Craiován megnyerte az U20-as országos bajnokságot, Amalia Tataran egy újabb fontos tornára készül, amely ezúttal valamivel nehezebbnek ígérkezik: a dániai Odensében megrendezésre kerülő junior Európa-bajnokságon lép pástra a szatmári tehetség.

A tornára nem egyedül utazik el, hisz klubedzője, Csiszár Ferenc egyben a román csapat szövetségi kapitánya, így ő is elkíséri a Jütland-félszigetre a mindössze 15 esztendős sportolót. Tataran mellett mellesleg a craiovai Diana Donoiu valamint a bukaresti ANEFS versenyzője, Laura Marin alkotják a román válogatottat. A delegáció szombaton indul útnak, az egyéni számot szerdán, a csapatversenyt pénteken rendezik.

„A munkával nincsen gond, keményen dolgozunk, aztán meglátjuk ez mire lesz elég. Elkelne egy kis szerencse is, amely egyáltalán nem kerülte el az U20-as országos bajnokságon. De úgy is mondhatnánk, hogy Craiován most nem volt pechje" - mondta Csiszár. „Dániában sok minden megtörténhet, én akkor már elégedett lennék, ha a legjobb tizenhatba sikerülne bejutnom. Onnan kezdve aztán már bármi lehet".

Szatmárnémeti esetében a vívás abszolút sikersportnak számít (amit Tataran idei éremgyűjteménye is remekül bizonyít: az U23-as ob-n a harmadik helyen végzett, negyedik lett a felnőtt Román Kupán, megnyerte az Olimpici sorozat két versenyét Szolnokon és Harkányban, nemrég pedig győzött Budapesten az európai kadett körverseny első állomásán), annak ellenére, hogy nem a legjobb körülmények közepette készülnek. Csiszár szerint a vívás mostohagyerek csak Szatmáron és ez komoly következményekkel járhat hosszú távon.

„Nálunk a vívás mostohán van kezelve, központilag is keveset kap a klub és itt csak a megyei tanács segített kevésnyi pénzzel, ami például csak 20 százaléka annak, amit Nagyváradon kapnak a vívók. Tătărannak még van egy magántámogatója, az AutoReflex személyszállítási cég ingyen hozza és viszi Szatmárudvariba. Ha a klub anyagi helyzete nem változik, lassan odajutunk, hogy itt csak utánpótlásszinten lesz vívás, mert a felnőttkorba lépve a vívók elmennek máshova, ahol jobb körülmények vannak. És itt megint Váradot tudom felhozni, ahol még a legálisnál is több kalóriapénz kapnak a vívók, nálunk pedig semmit  nem kapnak. A vívófelszerelések is korszerűbbek már, és a minőséggel együtt jóval drágábbak is. A vívótermünk már több mint 30 éves, így ráférne egy komolyabb felujítás, ki kellene cserélni a parkettet, a világítást is. Mindent összevetve, egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező és igen eredményes sportág többet érdemelne" - fejtette ki Csiszár Ferenc a gondokat ecsetelve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: