2010-10-25 22:11:38• hírek • MTI

Tartózkodni fognak

A román kormánykoalíciót alkotó pártok törvényhozói megegyeztek, hogy tartózkodni fognak azon a bizalmi szavazáson, amelyen eldől, hogy hivatalában maradhat-e az Emil Boc miniszterelnök vezette román kormány, vagy sem.

A szerdán sorra kerülő bizalmi szavazásról a román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselőházi frakcióvezetője, Mircea Toader nyilatkozott. Elmondta, hogy a PD-L, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), valamint a független és a nemzeti kisebbségeket képviselő honatyák alkotta koalíció tagjai megegyeztek: részt vesznek ugyan a szerdai szavazáson, vagyis nem maradnak távol a parlamenti vitától, de nem szavaznak az indítványról.

Ugyanezt megerősítette Markó Béla, az RMDSZ elnöke, aki a magyar szervezet képviselőházi és szenátusi frakcióinak hétfői, együttes ülése után bejelentette: a magyar törvényhozók is tartózkodni fognak a szerdai szavazáson. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy az RMDSZ nem támogatja a kormányt.

Hasonló módon nyilatkoztak a demokrata párti vezetők is, akiknek meggyőződésük, hogy a kormánykoalíció szolidárisan fog cselekedni, nem lesznek "átszavazó" képviselők és szenátorok a kormánypártok padsoraiban.

A demokrata pártiak szerint ilyen körülmények között az ellenzék nem gyűjthet össze 236 szavazatot. Ennyi voksra van ugyanis szüksége a két fő ellenzéki politikai erőnek, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) ahhoz, hogy elfogadtassa a parlamentben a bizalmatlansági indítványt, s ezzel megbuktassa a Boc-kabinetet.
A hét végén maga Crin Antonescu liberális pártelnök is kételyeinek adott hangot az indítvány sikere tekintetében. A politikus elmarasztalta a szociáldemokratákat amiatt, hogy nem tettek közösen kellő erőfeszítéseket az elmúlt héten a bizalmatlansági indítvány sikerének előkészítése érdekében.

A szerdai szavazás napján a román szakszervezetek nagyszabású tüntetést hirdettek, amelyre 80 ezer embert várnak. A közalkalmazottak a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoznak, és a Boc-kabinet távozását követelik.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: