2009-07-02 14:02:02• hírek • Gozner Gertrud

Tartalmas vakáció

Június 27. és július 6. között 52 csángó gyerek vesz részt a szatmárnémeti MADISZ által szervezett tíznapos táborban. A már hagyományosnak számító rendezvényt idén hetedik alkalommal szervezte meg a szatmári ifjúsági szervezet.

A gyermekek nagyon jól érzik itt magukat, azonkívül hogy jót nyaralnak, egyúttal tartalmasan töltik a vakációjukat, hisz rengeteg mindent tanulhatnak a tábor folyamán - tudtuk meg Kánya Lászlótól, a Szatmárnémeti MADISZ elnökétől. Otthon nem érhetik őket ilyen élmények, hiszen itt magyar környezetben lehetnek és gyakorolhatják a nyelvet - tette hozzá az elnök.

Délelőttönként a pusztadaróci tiszteletes, Simon Attila foglalkozik a gyermekekkel 8 és 9 óra között, 9-12-ig pedig a Református Gimnáziumban tartanak számukra különféle foglalkozásokat: játszóházat, vetélkedőket, vetítenek szépirodalmi és történelmi filmeket, meséket, mondókákat és népdalokat oktatnak. Délutánonként lazább programokkal szórakoztatják a vendégeket, úgy mint bábszínházi előadások, séta és kis vonatozás a Kossuth kertben, a város nevezetességeinek a megtekintése és fagyizás.

Csütörtök folyamán a Hans Lindner Alapítvány a nagykárolyi termálstrandon látja vendégül a gyerekeket, amelynek során focizhatnak, röplabdázhatnak és lubickolhatnak a medence vizében. Szombaton lovaglás és rókavadászat (tájékozódási verseny rádiókészülékek segítségével) várja őket a Galopp Lovas Egyesület jóvoltából.

A gyermekek elszállásolását helyi családok segítségével oldották meg - tudtuk meg Kánya Lászlótól, sikeres volt az újságokban és egyházakban folytatott szálláskereső kampány. Összesen 52 gyerek tartózkodik Szatmáron öt kísérővel,  a programok során gyakran hozzájuk csatlakoznak a helybeli, többek közt a szállásadó családok gyermekei is.


A csángó gyermekek délelőttönként verseket és mondókákat tanulnak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: