2009-11-20 17:26:19• hírek • Szatmár.ro

Tartalmas előadások

Pénteken kezdődött az Ady Endre tiszteletére immár huszadik alkalommal megrendezett Érmindszenti zarándoklat elnevezésű kétnapos rendezvénysorozat.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör idén huszadik alkalommal rendezte meg Érmindszenti zarándoklat elnevezésű rendezvénysorozatát, melynek első napján egész napos irodalmi tanácskozás zajlott a Megyei Múzeum dísztermében. Tartalmas előadások hangzottak el Ady életéről, életművéről. Az idei irodalmi tanácskozás az Ady Endre öröksége és az irodalom felelőssége címet kapta.

A rendezvény Muzsnay Árpád, az EMKE elnökének köszöntőjével kezdődött, melyben elmondta, örvendetes, hogy immár huszadik alkalommal sikerült összetoborozni az irodalomkedvelőket és közösen megemlékezni megyénk szülöttjéről, Ady Endréről.

Elsőként Kozma Dezső, irodalomtörténész, kolozsvári egyetemi tanár Az erdélyi Ady-viták történetéből című előadása hangzott el. Ezt követte volna Oláh János, budapesti irodalomtörténész, költő Ady Endre és Fülep Lajos című előadása, azonban betegség miatt sajnos nem tudott eljönni, így Nagy Éva, nyíregyházai irodalomtörténész, tartott előadást Költőutódok Adyról címmel.

Márkus Béla, debreceni irodalomtörténész, tanár "Megyünk és örülünk Erdélynek" címmel tartott előadást, vagyis elevenített fel Ady és írótársai Erdélyről szóló írásait. Hasonlóan izgalmas volt Bertha Zoltán, budapesti irodalomtörténész és tanár előadása, aki Adynak a két világháború közötti erdélyi költészetben betöltött szerepét foglalta össze.

Az előadásokhoz bárki hozzászólhatott a jelenlévők közül, így tartalmas eszmecsere alakult ki a felvetődő témákkal kapcsolatban.

Néhány órás szünet után újabb előadások következtek. Balla Lóránd, nagykárolyi helytörténész, tanár Ady nagykárolyi iskolai éveit elevenítette fel, majd Mezey Katalin, budapesti költő, irodalomtörténész tartotta meg Az utolsó szó jogán: Intés az őrökhöz, Üdvözlet a győzőnek című előadását. Az irodalmi tanácskozás utolsó meghívottja Duray Miklós, pozsonyi geológus, művelődéstörténész szintén nem tudott jelen lenni a rendezvényen.

Az este folyamán Ifjú szívekben élek című Kárpát-medencei pódium-bemutató következett. „Jaj, a Tüzet ne hagyjátok kihalni!" című előadásukkal léptek fel a tasnádi líceum tanulói, majd a miskolci Montázs Drámapedagógia és Közművelődési Egyesület tagjai mutatták be „Amivel most is harcolok..." című előadásukat.

Szombaton 11 órakor Adyfalván folytatódik a megemlékezés Ady szülőházának udvarán.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: