2014-09-01 10:29:30• hírek • MTI

Társadalmi feszültség az ebola miatt Nyugat-Afrikában

A tomboló Ebola-járvány éles társadalmi feszültséget gerjeszt a nyugat-afrikai országokban: Libériában erőszakba torkolló tüntetésekhez vezetett egy óriási szegénynegyed karantén alá helyezése, két nigériai hotelben több tucatnyi külföldit vett őrizetbe a rendőrség, Guineában pedig a feldühödött lakosok husángokkal és késekkel támadtak egészségügyi szakértőkre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi adatai szerint augusztus 26-ig 3069 Ebola-vírussal fertőzött beteget és Ebola-gyanús esetet regisztráltak, közülük 1552 ember vesztette életét. A járvány Guineából Libériára, Sierra Leonéra és Nigériára terjedt át, és nemrég a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szenegálban is felütötte a fejét.

A WHO csütörtökön a járvány súlyosbodására és terjedésének felgyorsulására figyelmeztetett, mondván, a vírus februári észlelése óta a múlt héten nőtt a legnagyobb mértékben a megbetegedések száma. A szervezet becslései szerint akár a 20 ezret is meghaladhatja a jövőben az Ebola-vírussal fertőzöttek száma, ami több mint hatszorosa a jelenleg regisztrált megbetegedéseknek.

Libériában szombaton több százan ünnepelték, hogy a kormányzat felszámolta a főváros, Monrovia mintegy 75 ezer fős, West Point nevű nyomornegyedében az Ebola-járvány miatt bevezetett, tíz napig tartó karantént. Helyi lakosok szerint a vesztegzár "maga volt a pokol".

Szemtanúk arról számoltak be, hogy aki megengedhette magának, az lefizette az őröket az ellenőrzőpontokon, majd a városban próbált élelmiszerhez jutni, hogy életben tarthassa családját. A lakosság tiltakozó megmozdulásokat kezdett a karantén miatt, és szerdán a libériai katonák lövésekkel és könnygázzal akadályozták meg, hogy a lezárt kerületből kitörhessenek a nyomornegyedben élők. Az összecsapásban szemtanúk szerint legalább négy tüntető megsérült.

Később a feszültség enyhítése végett több tonna rizst, étolajat és más alapvető élelmiszert juttatott be West Pointba az ország vezetése. Végül a kormány azért döntött a vesztegzár felszámolása mellett, mert a lakosok negyven, Ebola-vírussal fertőzött beteget kiszabadítottak egy kórház elkülönítő osztályáról, és röviddel ezután a rajtaütésben részt vevő fiatalok közül négyen is a vérzéses láz tüneteit mutatták. A kórházból elszökött betegeket ezután újra orvosi megfigyelés alá helyezték.

Nigériában az Ebolától való félelem miatt Sierra Leone és a Kongói Demokratikus Köztársaság összesen 39 állampolgárát vette őrizetbe a rendőrség két lagosi hotelben. A Vanguard című helyi lap vasárnapi száma szerint a nigériai hatóságok azzal indokolták a külföldiek elleni fellépést, hogy az Ebola-járvány sújtotta országból érkeztek Nigériába. A szállodák vendégeit megfigyelés alá helyezték.

Korábban Olesegun Obasanjo, Nigéria korábbi elnöke bírálta, amiért a nyugat-afrikai országok közül néhányan - például Libéria - nem írtak elő állampolgáraik számára szigorúbb kiutazási szabályokat.

A WHO adatai szerint a mintegy 170 millió lakosú Nigériában, Afrika legnépesebb államában eddig 17 ebolás esetet regisztráltak, és hatan haltak bele a vérzéses lázba. Szakértők úgy vélik azonban, hogy a kis számok ellenére az Ebola-járvány további terjedése szempontjából a nigériai megbetegedések jelentik a legnagyobb veszélyt. Ennek oka az ország kiterjedt üzleti kapcsolataiban keresendő.



Pénteken a Vöröskereszt munkatársai és más szemtanúk arról számoltak be, hogy Guineában is zavargás tört ki az Ebola-járvány miatt. Az ország déli részén fekvő Nzerekore városában csütörtök este késekkel és botokkal felfegyverkezett fiatalok barikádokat állítottak fel, és elkergették az egészségügyi dolgozókat, miután olyan híresztelés kapott szárnyra, hogy a vöröskeresztes segélymunkások direkt akarták megfertőzni őket a vírussal.
A guineai Vöröskereszt vezetője szerint lövések dördültek és többen megsérültek, amikor a biztonsági erők összecsaptak az egyik kórház megrohamozásával fenyegető tömeggel. A vöröskeresztesek egy közeli katonai támaszpontra menekültek.

Az Európai Unió az Ebola-járvány és a társadalmi feszültségek ellenére arra szólított fel minden országot, hogy továbbra is tegyék lehetővé a járvánnyal sújtott államok légi úton történő elérését. A szombaton Brüsszelben megrendezett rendkívüli EU-csúcs zárónyilatkozata szerint a légi összeköttetés szükséges ahhoz, hogy az érintett országok gazdasága továbbra is működhessen, és a segélyek célba érjenek.

David Nabarro, az Ebola-járvány elleni fellépésért felelős ENSZ-koordinátor a hét elején élesen bírálta azon légitársaságokat, amelyek törölték a térségbe tartó járataikat, mondván, hogy a régió növekvő elszigeteltsége jelentősen megnehezíti a világszervezet munkáját.

A múlt héten kettőre csökkent azon légi fuvarozók száma, amelyek továbbra is indítanak járatokat a Sierra Leone-i és a libériai fővárosba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: