2016-03-16 16:27:17• hírek • Szatmar.ro

Taroltak a Schefler-testvérek a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen Budapesten

2016. március 11-15. között a Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, valamint a Fazekas Mihály Gyakorlóiskola volt a házigazdája a 25-ik alkalommal megrendezett Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. Az idén a Kárpát-medence magyar lakta területeiről közel 250 középiskolás tanuló mérte össze a tudását. Szatmár megyét 6 diák, Baranyai István (10.o), Fogel Péter (11.o), Mali Imre, Kovács Patrik (12.o) a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, Schefler Barna (11.o) és Schefler Gergő (12.o) a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból és 3 kísérőtanár, Olosz Ferenc, Kovács Béla, Koczinger Éva képviselte.

A vendéglátók sok szép, színes programot állítottak össze. A program szombaton délelőtt az elmúlt 25 év anyagait, emlékeit bemutató kiállítással kezdődött, melyet Pásztor Attila, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója nyitott meg. Ezután a parlamenti látogatás következett, ahol a látogatók megcsodálhatták a felújított Parlamentet, ami sokak szerint a legszebb európai parlament, láthatták a Szent koronát, beülhettek az egyik ülésterembe, ahol Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke fogadta a népes csapatot. A parlamenti séta után a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Dr. Lovász László, az Akadémia elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Kiss Gyöngyi, a Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatónője megnyitotta a versenyt. A közös fotózást és a vacsorát követően az Erkel Ferenc Színházban Verdi Aida című operaelőadásán vettek részt.

Vasárnap fél 10-től kezdődött a főprogram, a verseny, melyen 4 óra alatt 6 feladatot kellett a versenyzőknek megoldaniuk. Ezalatt a tanárok is ismerkedtek a feladatokkal. Délután minden évfolyam számára szakmai előadások voltak, eközben a tanárok javítottak. Igyekezni kellett, mert a vacsora után egy dunai sétahajózás várta a résztvevőket, bemutatták Budapestet éjszakai kivilágításban.

A hétfő délelőtt kirándulásokkal telt: séta a belvárosban, a budai várban, a zsidó negyedben, budapesti körút, látogatás a Planetáriumban, a Csodák palotájában és a Szemlő-hegyi barlangban. A kirándulás során minden csoport megkoszorúzott egy-egy 1848-as emlékhelyet. Délután a RaM Colosseumban megtapsolhattak a fazekasosok diákszínjátszó körének Paul Porter Hajmeresztő című krimi-komédiájában.

Kedd délelőtt a Fazekas Mihály Gyakorlóiskola dísztermében került sor az ünnepélyes díjkiosztóra, melyen közel 100 diákot díjaztak. A szatmáriak közül XI. osztályban Schefler Barna I. helyezést (felkészítő tanára Polcz Zita), Fogel Péter dícséretet szerzett (felkészítő tanára Kató Enikő). XII. osztályban I. helyezést ért el Schefler Gergő (felkészítő tanára Koczinger Éva). A versenyen 2 különdíjat is kiosztottak. Dr. Urbán János, a Berzsenyi Gimnázium egykori matematikatanára, a verseny egyik alapító tagja emlékére létrehozott díjat, egy magyarországi és egy külhoni diák kapta a szép megoldásokért. Külhoni diákként Schefler Barna vehette át ezt a díjat Dr. Urbán Jánosné tanárnőtől. A rendezvény Pásztor Attila, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatójának beszédével zárult.

A jövő évi, 26. NMMV házigazdája a szlovákiai Somorja város lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: