2019-07-24 09:49:00• hírek • Bede Emőke

Tarolt a Dacia, de egyre nagyobb az igény a sportautókra és a SUV-okra is

Összegezte a 2019-es év első hat hónapját az autógyártók és -importőrök szövetsége: kiderült, közel 11 százalékkal jobban teljesített az autópiac, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy EU-s szinten még mindig Romániában jegyzik a legkevesebb eladott, vadonatúj autót.

A szövetség által nemrégiben közzétett elemzés szerint az autómárkák közül toronymagasan kiemelkedik a Dacia, mely nem kevesebb mint 26 200 új autót értékesített az első hat hónapban, s ezzel magáénak mondhatja a piac 31,1 százalékos szeletét. Második helyen a Renault áll 8 182 darab eladott járgánnyal, mely 8,8 százaléknyi piaci részt jelent. A népszerűségi lista harmadik helyére került a német Volkswagen került 7 418 eladott autóval, majd következik a Škoda (6889) és a Ford (5168). Ha pedig nem márkák, hanem modellek alapján szűrjük a legnagyobb számban a Dacia Logan kelt el, szám szerint 10 973 talált új gazdára. Ezt követi a Dacia Duster 5 981 értékesített autóval, és csak egy hajszállal lemaradva érkezik a márka Sandero modellje is. Az élmezőnybe pedig már csak a Renault Clio és a Škoda Oktavia fért be 3994, illetve 2468 darab autóval. Ezzel kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy a sportautókból 43,9 százalékkal több kelt el, mint előző év ugyanezen időszakában, de 21,8 százalékkal megugrott az utcai terepjárók, azaz a SUV-ok eladása is.


Mi Szatmár megyét illeti, a Gépjárműnyilvántartó Hivatal honlapján elérhető adatok szerint az év első felében nem kevesebb mint 353 darab vadonatúj autót írtak forgalomba a tulajdonosok, és az országos statisztikához hűen megyénkben is érezhető a Dacia-dominancia. Példának okáért csak júniusban 58 vadonatúj autót jegyeztek be, melyek közül 30 orrán a mindenki által jól ismert Dacia-logó díszelgett, további 7 pedig a Renault futószalagjáról gördült le.


Hogy mivel magyarázza az új autók piacának tartós fellendülését az autógyártók és -importőrök szövetsége? A közlemény szerint egyértelműen a Rabla programnak tudható be ez a tendecia, hiszen a program adta lehetőséget kihasználva egyre többen döntenek úgy, inkább egy új, remélhetőleg sokáig hibamentesen futó autóba fektetik pénzünket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: