2013-02-27 14:14:28• hírek • MTI

Tarolt 2012-ben Adele

Adele brit énekesnő 21 című albuma lett 2012 legnagyobb példányszámban eladott lemeze, ezzel zsinórban második éve uralva a globális lemezeladási listát, egyszersmind jelentősen hozzájárulva a globális zeneértékesítésből származó bevétel tizenöt éve először tapasztalt növekedéséhez.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) szerint a 2011 januárjában piacra dobott korongból tavaly 8,3 millió példányt adtak el. Carly Rae Jepsen kanadai énekesnő Call Me Maybe című slágere lett 2012 legjobban fogyó kislemeze, amelyből 12,5 millió példányt kapkodtak szét a rajongók világszerte.

A mutatók szerint 2012-ben 0,3 százalékkal növekedett a globális zeneértékesítésből származó bevétel, elérve a 16,5 milliárd dollárt: ezzel tizenöt év óta első ízben produkált gyarapodást - adta hírül a BBC News.
A Music Week című brit üzleti magazin elemzője, Paul Williams szerint a növekedés "rendkívül jelentős". "Sok-sok évi hanyatlás után a görbe végre kezd úja felfele ívelni - húzta alá a szakember. - Mindez remekül szemlélteti a zeneipar erőfeszítéseit, illetve azokat az eredményeket, amelyeket a digitális korszakhoz való alkalmazkodásnak köszönhet."

Az IFPI szokásos évi Digitális Zenei Jelentése szerint az online zeneértékesítésből származó bevétel tavaly 9 százalékkal 5,6 milliárd dollárra nőtt, ami az összes bevétel nagyjából 34 százaléka. A digitális zeneértékesítésből származó bevétel mintegy 70 százalékát a letöltések, további 10 százalékát az előfizetéses zenei szolgáltatások tették ki.
Az IFPI szerint bár a zeneipar jelenleg a talpra állás jeleit mutatja, még mindig vannak olyan "jelentős akadályok, amelyeket muszáj leküzdeni a további növekedés érdekében".

Mint arra a szakemberek rámutattak, az internetes kalózkodás továbbra is jelentős hatással van a piacra. A becslések szerint a felhasználók nagyjából egyharmada rendszeresen látogatja az illegális fájlmegosztó oldalakat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: