2011-06-17 17:18:20• hírek • Szatmár.ro

Tárogatózene a Vécsey Házban

Közel nyolcvan tárogatós zenélt a szatmári béke emlékművénél.

Tárogató-találkozót tartanak a napokban a magyarországi Szerencsen, a különleges hangszer megszólaltatói pedig pénteken Szatmár megyében kirándultak. Ellátogattak többek között Nagykárolyba, ahol a Károlyi Kastély megtekintése után zenéltek is egyet a kastélykertben, majd megálltak a majtényi síkon, a fegyverletétel helyszínén is, ahol a Rákóczi-féle szabadságharc fegyverletételekor is tárogató-zene szólt.

A zenészek, akik a kuruc harcok jelképévé vált hangszert szólaltatják meg, délután öt órakor érkeztek meg a Vécsey házba, ahol az elhangzott dalokat és dallamokat követően koszorút helyeztek el a szatmári béke domborművénél.

A helyszínen megtudtuk: a most megszólaltatott hangszer már némileg különbözik a kurucok zeneszerszámától, ezt ugyanis az 1890-es években alakították ki és reformtárogatónak hívják. A régi hangszert egyébként a szabadságharc leverése után betiltották, már birtoklását is akasztófa általi halállal büntették, ám később magyar értelmiségiek szövetkeztek a tárogató megmentésére, ekkor alakították ki a modernizált változatot. A tárogatózás azóta egyre népszerűbb - mondták el a zenészek -, az idősebbek pedig tudásukat szívesen adják át a fiatalabb generációnak.


Tárogatósok zenéltek a Vécsey házban
Tárogatósok zenéltek a Vécsey házban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: