2009-03-25 13:51:04• hírek • Szatmár.ro

Tarlóégetés csak engedéllyel

Borsos pénzbírságra számíthat az, aki engedély nélkül égeti a tarlót  - figyelmeztet a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség.

A mezőgzadasági munkálatok megkezdése a tarlóégetés időszaka is egyben. Szatmár megyében már voltak észrevételek erre vonatkozóan, ezért a Környezetvédelmi Ügynökség azzal a felhívással fordul a földtulajdonosokhoz, hogy kizárólag engedély kiváltását követően gyújtsák meg a földeken visszamaradt növényi hulladékot. A 195/2005-üs Sürgősségi Kormányrendelet ugyanis előírja, a tarlóégetést a környezetvédelmi ügynökségeknek és a sürgősségi helyzetek felügyelőségének is engedélyeznie kell.

 

Az engedély megszerzéséhez  szükséges egy igazolás a Szatmár Megyei Növényvédelmi Igazgatóságtól, egy másolat a helyi tűzoltóktól kapott igazolásról, értesíteni kell továbbá a megyei Környezetvédelmi Őrséget.

Amennyiben környezetvédelmi terület közelében van az adott földterület, az adott környezetvédelmi terület gondozóit szintén értesíteni kell.

A Környezetvédelmi Ügynökség engedélye egészen addig nem érvényes, ameddig az illetékes közigazgatási szervek ki nem adják tűz gyújtására az engedélyt.

Aki áthágja ezt az előírást, az  borsos büntetésre számíthat, ugyanis a tarlóégetésért magánszemélyek esetében 3000-6000 RON pénzbírság, jogi személyek esetében pedig 25000-50000 RON pénzbírság jár.

Súlyos károkat okozhat az engedély nélküli tarlóégetés

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: