2016-11-08 08:35:41• hírek • MTI

Tariceanu együttműködne az RMDSZ-szel

Calin Popescu Tariceanu, házelnök, a szociáldemokratákkal együttműködő szabadelvű ALDE vezetője továbbra is számol azzal a lehetőséggel, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel is együttműködjenek a decemberi parlamenti választások után, annak ellenére, hogy Liviu Dragnea PSD-elnök a napokban többször is kizárta a magyar érdekképviselettel közös kormányzást.

Tariceanu a román közszolgálati televíziónak nyilatkozva azzal érvelt: nem jó figyelmen kívül hagyni a magyar kisebbség célkitűzéseit, mert amikor a lakosság egy jelentős hányadát semmibe veszik, és kizárják a döntéshozatalból az "szélsőséges kilengések" kockázatával jár. A politikus, aki 2004-től 2008-ig Románia miniszterelnöke volt, hasznosnak és  gyümölcsözőnek ítélte az RMDSZ-szel korábbi koalíciós együttműködését.

Úgy értékelte: 1918 után Erdély többségi románság - amely a városokban ugyan kisebbségben volt, de a térség egészében többséget alkotott - az "anyaországhoz való visszatérést" követően megszűnt másodrangúnak lenni, és a "többiekkel, a magyarokkal egyenrangú" polgársággá lépett elő. A politikus szerint nem állítható, hogy 1990 után a magyarság mellőzött lett volna Romániában, Tariceanu szerint ugyanolyan mértékben teljesültek célkitűzései, mint a többségi román lakosságé.

Múlt héten Liviu Dragnea, a december 11-i parlamenti választások megnyerésére leginkább esélyes PSD elnöke leszögezte: nem akar kormányzási megállapodást kötni az RMDSZ-szel, és azt reméli, hogy a románok elegendő szavazatot adnak a PSD-re és az ALDE-ra ahhoz, hogy ne legyen szükségük az RMDSZ-re a kormányalakításnál.

Dragnea hétfőn megerősítette: az RMDSZ-szel való közös kormányzás "esélye nulla", miután Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ kampánynyitó rendezvényén arról beszélt, hogy "1918 a veszteség éve volt" a magyarság számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: