2012-11-07 20:57:07• hírek • MTI

Találkozott egymással Basescu és Ponta

Az egymással éles politikai konfliktusban álló Traian Basescu román államfőnek és Victor Ponta miniszterelnöknek szerdai megbeszélésükön sikerült több bel- és külpolitikai kérdésben egyetértésre jutnia - derült ki a román elnöki hivatal közleményéből.

A két közjogi méltóság először találkozott egymással azóta, hogy a Ponta vezette baloldali szociálliberálisok Basescu leváltását kezdeményezték az államfői tisztségből.
A tanácskozást Basescu kezdeményezte, aki meghívta az egész kormányt, de Ponta úgy döntött, hogy miniszterei nélkül vesz részt a találkozón.

A felek egyebek között egyetértettek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások tartalmában, közös álláspontot alakítottak ki az állami tulajdonban lévő vállalatok privatizációjáról. Mindketten fontosnak ítélték, hogy az állami vállalatok élére mihamarabb versenyszférából kiválasztott vállalatvezetőket nevezzenek ki.

A megbeszélés egy másik témáját képezték az uniós ágazati operatív programok, amelyek közül korábban néhányat felfüggesztettek. A két közjogi méltóság egyetértett az újraindításuk érdekében szükséges kormányzati lépésekben. Emellett áttekintették azt a cselekvési ütemtervet, amelyet a román hatóságoknak végre kell hajtaniuk, hogy Brüsszel megszüntesse a román igazságszolgáltatás "ellenőrzését".

Basescu és Ponta egyelőre nem állapodott meg abban, hogy a november végi EU-csúcson melyikük képviseli Romániát Brüsszelben. Az uniós tanácskozás napirendjén a 2014 és 2020 közötti költségvetés szerepel, s Románia azt szeretné elérni, hogy ne csökkenjen a rendelkezésére bocsátott uniós pénzek nagysága.
Az államfő és a miniszterelnök abban maradt, hogy november második felében újból találkoznak és folytatják az egyeztetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: