2012-10-14 15:08:15• hírek • MTI

Ponta Asztalost védi

Asztalos Csaba
Asztalos Csaba

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap sajtóközleményben ítélte el azokat az erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek Asztalos Csabát, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökét érték, miután a tisztségviselő nyilvánosan szót emelt a bukaresti Steaua futballklub vezetőinek és szurkolóinak idegengyűlölő magatartása ellen.

Asztalos Csabát - a rendőrségen tett feljelentése szerint - szerdán négy férfi bántalmazta Bukarest belvárosában, azt követően, hogy Gigi Becali, a Steaua szponzora és Dumitru Dragomir, a profi labdarúgó liga elnöke visszautasította a rasszizmus vádját és leváltását sürgette.

A CNCD elnöke a Steaua szurkolóinak rendszeres romaellenes megnyilvánulásait és a klub ügyvezető igazgatójának egy - általa idegengyűlölőnek minősített - gesztusát sérelmezte. Mihai Stoica a - Becali által rendszeresen "magyar" csapatként emlegetett - kolozsvári CFR 1907 elleni október 7-i rangadó után tüntetően egy román nemzeti zászlót szúrt le a legyőzött vendégcsapat kapujába.

Asztalos Csaba rámutatott: az elmúlt két évben a bukaresti csapat vezetői részéről számos diszkriminációgyanús kijelentés hangzott el, ezeket a CNCD összegyűjtötte és továbbította az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA). Michel Platini, az UEFA elnöke egy hete "súlyos intézkedéseket" helyezett kilátásba a román klubokkal szemben, ha folytatódnak a cigányellenes megnyilvánulások a román futballstadionokban. A CNCD maga is eljárt számos esetben: legutóbb a Steaua és a Rapid közötti meccsen skandált romaellenes rigmusok és feliratok miatt rótt ki 1000 lejes (65 ezer forintos) bírságot a klub igazgatójára.

A CNCD elnökének bírálata nyomán Dragomir Asztalos Csabát nevezte bajkeverőnek és sürgős leváltását követelte, mondván, hogy ő kelt feszültséget a magyarok és cigányok között, akikkel egyébként a románok "testvéri szeretetben" élnek. Becali úgy nyilatkozott, egy cigányt kell a CNCD élére tenni, mert a "cigányok nincsenek a románok ellen, nem úgy, mint Asztalos és az ő magyar csapata".
Asztalos Csaba később közölte: Becali kijelentésének napján, szerdán támadták meg az utcán, de feljelentést csak pénteken, barátai unszolására tett.

A miniszterelnök sajtóirodájának vasárnapi közleménye nem utal arra, hogy az államtitkári rangú tisztségviselőt ért bántalmazásnak bármi köze lenne a labdarúgáshoz, hanem általánosságban ítél el bárminemű erőszakos és megfélemlítő cselekményt, amely Asztalos Csaba, a CNCD elnöke vagy más állami tisztségviselő ellen irányul. A közlemény leszögezi, hogy Románia nem tűri el az olyan megnyilvánulásokat, amelyek polgárai méltóságát sértik.

A CNCD elnökét ért támadásra hét civil szervezet hívta fel Victor Ponta figyelmét egy szombaton közzétett nyílt levélben, amelyben elítélik a futballvezetők és a szurkolók idegengyűlöletét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: