2009-07-08 16:49:59• hírek • MTI/AFP

Tárgyalni kell Iránnal és Észak-Koreával

Barack Obama amerikai elnök szerdán Rómában úgy vélte, "fontos" tárgyalni Iránnal és Észak-Koreával, hogy rábírják őket: mondjanak le a nukleáris fegyverkezésről.

Az amerikai elnök leszögezte: ha az Egyesült Államok és Oroszország vállalja a saját felelősségét, nagyon fontos, hogy nemzetközi közösség rábírja az olyan országokat, mint Irán és Észak-Korea, hogy ebbe az irányba tegyenek lépéseket, nem pedig abba, amely a fegyverkezési verseny irányába vezetne.

"Más módszerek is vannak, amelyekkel ezek az országok biztosíthatják a szuverenitásukat" - szögezte le az amerikai elnök, miután találkozott Giorgio Napolitano olasz elnökkel.

Obama és orosz kollégája, Dmitrij Medvegyev kedden Moszkvában írtak alá keretmegállapodást a hadászati atomfegyverek csökkentéséről. A megkötendő új szerződés az 1991-ben kötött és az év végén lejáró START-I szerződést váltja fel.
Az amerikai elnök a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) csúcstalálkozója előtt tartott római sajtótájékoztatóján szólt a csúcs napirendjén szerepelő kérdésekről is: a klímaváltozásról, a globális pénzügyi válságról, a szegénység problémájáról és a atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról.

A csúcstalálkozó helyszínével, L,Aquilával kapcsolatban, ahol az áprilisban történt földrengésnek közel 300 halálos áldozata volt, az amerikai elnök megismételte, hogy országa segítséget nyújt a katasztrófa sújtotta övezeteknek.
"Nagyon örülök, hogy az Egyesült Államok más országokkal együtt hozzájárul a város újjáépítéséhez" - mondta.
Az olasz államfővel tartott protokolláris találkozó után Obama elutazott L,Aquilába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: