2009-05-29 14:21:43• hírek • Tóth Klarissz

Táplálkozási szokások Kínától Grönlandig

A táplálkozás európai kultúrtörténetét, és napjaink zsírban valamint kalóriában gazdag étkezési szokásait figyelembe véve, egészségünk megőrzése és a hosszabb élettartam érdekében, nekünk magyaroknak is lenne mit tanulnunk északi és keleti ( pl. kínai és grönlandi) távoli szomszédainktól.

A kínai gasztronómiára a szójában, zöldségben és főként rizsben gazdag étrend jellemző. Nem véletlen, hogy Kína összlakosságának legnagyobb hányada kitűnő egészségi állapotnak örved. Ez annak is köszönhető, hogy hagyományos étrendjük majdnem kizárólag vegetáriánus. Más népek táplálkozási szokásaihoz viszonyítva, napi étkezéseik alapanyagai között mindenképpen szerepel szójabab, rizs és különféle zöldségek egyvelege, nem utolsó sorban számtalan fűszerféleséget használnak. Természetesen a húst sem mellőzik, de elsősorban egészen apróra vágott, wokban készített húsokat (sok halat és szárnyast) mintegy mellék-köretként fogyasztják. Táplálkozáskutatók állítása szerint ennek is köszönhető, hogy térségükben a legkisebb a különféle daganatos megbetegedések száma, kevesebb a mellrákkal diagnosztizált nő, és elenyésző a cukor- valamint szívbetegek száma is.

 

Az északi, így főképpen a grönlandi táplálkozás egyik fő jellemzője az egészséges zsírok fogyasztása. Hagyományos étrendjük hal-, rozmár-, bálna és fókahúsban gazdag. Hosszú élettartamukat pedig a húst hússal elvvel indokolják. Ezek a húsok „kártékony zsírokban" szegény, de „jótékony zsírokban" gazdagok. A szervezetre jótékony egészséges zsír nem más, mint a többszörösen telítetlent omega-3 zsírsav, ami a hal- és fókahúsban is megtalálható. Jótékony hatásának köszönhető, hogy térségükben alig ismerik a magas vérnyomást, a szívbetegséget vagy az érrendszeri problémákat, és kevesen küszködnek magas koleszterinszinttel. Szakértők szerint az omega-3 fogyasztásával megelőzhetünk bizonyos daganattípusok kialakulását is.

Térségünkben a lakosság zsírfogyasztása nem nevezhető optimálisnak. A magyar gasztronómia sokszínűsége ellenére, nem ártana példát vennünk más népek egészséges táplálkozási szokásait illetően. Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy azoknak az embereknek, akiknek vérében alacsony az omega-3 koncentráció, hajlamosabbak a depresszióra és az öngyilkosságra. Általános egészségünk megőrzése, a depresszió kialakulásának megelőzése érdekében változtassunk táplálkozási szokásainkon!


A kínai gasztronómiára a szójában, zöldségben és főként rizsben gazdag étrend jellemző

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: