2012-09-24 15:07:39• hírek • Szatmár.ro

Tanúságtevés a jelenléttel

A sárközújlaki kultúrotthon és környéke adott helyet idén a Szatmári Római Katolikus Püspökség Ifjúsági Irodája által szervezett egyházmegyei szintű ifjúsági találkozónak. A felszabadult hangulatban, a találkozás és együttlét örömében zajlott rendezvény az egész egyházmegyéből összehívta a fiatalokat. „Tanúim lesztek" (ApCel 1,8) mottó alatt a meghívás és küldetés krisztusi örökségéről, a keresztény példamutatásról, a tanúságtételről, és az identitás minden helyzetben megnyilatkozni vágyó bátorságáról elmélkedtek.

A találkozó szombaton reggel, a plébániai csoportok bemutatkozásával vette kezdetét. Minden csoport igyekezett pár percben vicces-játékos, elgondolkodtató módon megismertetni magát és plébániáját -, majd Orbán Szabolcs OFM, a Kisebb Testvérek Rendje Szent István Királyról nevezett Erdélyi Tartományának főnöke tartott előadást.

A fiataloknak elmondta, a tanúságtevés nem csak az apostoloknak volt egykor-, ma pedig nem csak az egyházi személyek feladata, hanem minden keresztény ember kötelessége. Kiemelte, mindenkinek ott kell tanúnak lennie, ahol jelen van: az iskolában, otthon, a „buliban", a Facebook-on, és mindenhol, ahova tartozik. Tanú létünk soha nem szakít ki minket a megszokott környezetünkből.

Elmondta, a tanúságtétel végső formája a vértanúság, de a Krisztusról való tanúskodás egyszerű dolgokban is megnyilvánulhat. Szent Ferenc példáját említette, aki a szavak nélküli prédikáció lehetőségére mutatott rá, az egyszerű jelenléttel. Előadásában ugyanakkor rámutatott, nem választhatóak szét a társadalomban betöltött különböző szerepeink: „A mai társadalom átka, hogy mindent részleteire bont, atomizál. Apró darabokra bontjuk életünket és úgy kezeljük ezeket, mintha semmi közük nem lenne egymáshoz. Külön részként tekintjük az iskolai létünket, azt, amely péntek este szórakozik, amely a Facebook-on böngész, amely a templomi ifjúsági csoportban jelen van. Ezekben a különböző dolgokban, végül nem is tudjuk felfedezni a teljes önmagunkat. Mely vagyok én a sok közül? Az ember nem darabolható szét! Nincs olyan, hogy egyik részem van kapcsolatban Istennel, és egy másik, amelyik az iskolában, vagy a bulin jelen van. Mindegyik és mindig én vagyok. Ezeket nem lehet különválasztani, és nem lehet külön kezelni. Fontos, hogy magunknak meg tudjuk válaszolni, kik vagyunk, mert ezzel közelebb kerülünk ahhoz a kérdéshez, hogy Isten számára kik vagyunk. Ez egy hosszas keresés eredménye."

Előadása végén kérdéseket fogalmazott meg a fiataloknak, amelyekről ők csoportokban beszélgettek: „Volt-e már olyan, hogy tanúságot tettél hitedről? Hogyan történt ez? Láttál-e már életedben olyan tanút, aki nagy hatással volt rád? Mi erősít meg téged abban, hogy tanúvá tudj válni?"

A beszélgetéseket követően a Szent Kereszt Felmagasztalása templomba vonultak át a fiatalok, ahol délután fél öttől Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök mutatott be szentmisét. A bevonulást követően köszöntötte Orbán Szabolcs OFM tartományfőnököt, és megköszönte neki a kaplonyi rendházba küldött testvéreket. Az ifjúsághoz fordulva elmondta: „Tanúim legyetek mottó alatt gyűltetek össze. Ne feledjétek, hogy az evangélium örömhír. Ha a szívedben ott van Jézus, akkor az egyszerűen énekel, mosolyog, és bárki megkérdezi, mi a te hited alapja, tudsz válaszolni. Egy ifjúsági találkozó ezért fontos: hogy közösen keressétek, mi a hitetek, örömötök alapja? Megismerni, megszeretni Jézust, és tudni tanúságot tenni róla."

Ifjúsági találkozót tartottak Sárközújlakon

A szentbeszédet Orbán Szabolcs OFM mondta, az evangélium példáján keresztül buzdítva a fiatalokat a kérdéseik feltevésére, és kérve őket az egymás közötti békességre. „Az evangéliumi üzenetben az apostolok két hibáját figyelhettük meg. Az első, hogy nem merték megkérdezni, hogy Jézus mit vár tőlük, amikor nem értették pontosan a szavait, a másik pedig, hogy versengtek. Ma, amikor tanúságtevésről beszélünk, jó lenne, ha az apostolok hibájából tanulnánk. Ne féljetek kérdezni, ne féljetek attól, hogy kinevetnek, vagy elutasítanak. (...) A másik pedig, amit kérni szeretnék, hogy ne szóval, és ne erővel bizonyítsátok, hogy ki a nagyobb közületek, mert az széteséshez vezet. Ne nagyobbak akarjatok lenni, hanem kisebbek."

Az ifjúsági találkozó kézműves foglalkozásra, sportra - futball, méta -, tánctanulásra, karaokéra is lehetőséget adott az alternatív programok között, majd a Szent József, a Munkás katolikus férfiszövetség által elkészített vacsorát követően a csaknem éjfélig tartó zenés mulatság tette teljessé a napot. A találkozó minden évben igyekszik útravalóval ellátni a fiatalokat, feladatot adni nekik a közösségükben való példamutatásra, a misszió évében azonban különösen is hangsúlyt nyert a küldetés, amely a hazatérésükkel él.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: