2016-08-03 10:18:26• hírek • MTI

Tanulmányozzák a női diakónusi szolgálat lehetőségét

Egyháziak és világiak, nők és férfiak alkotta, tizenhárom fős bizottságot állított fel Ferenc pápa a női diakónusi szolgálat tanulmányozására - közölte a Vatikán.

A kérdést tanulmányozó bizottság elnöke Luis Francisco Ladaria Ferrer spanyol érsek, a Hittani Kongregáció titkára lett.
A bizottság tagjai között szerzetesnők, papok és világiak vannak, többek között Mary Melone olasz ferences szerzetesnő, teológus, az Antonianum római katolikus egyetem rektorasszonya, Marianne Schlosser, a bécsi egyetem teológia professzora és a nemzetközi teológiai bizottság tagja, Nuria Calduch-Benages spanyol szerzetesnő, a Pápai Biblikus Bizottság tagja. A bizottság feladata annak vizsgálata lesz, hogy a nők tölthetnek-e be diakónusi szolgálatot és ez a szolgálat milyen feladatokat jelenthet.

Ferenc pápa május 12-én fogadta a Vatikánban az egész világból érkezett női szerzetesrendek mintegy kilencszáz főnökasszonyát. A találkozón lehetségesnek nevezte a női diakónusok bevezetését.  Kijelentette, "az egyháznak be kell vonnia a felszentelt és a laikus nőket a konzultációban való részvételbe, de a döntéshozatalba is, mivel szüksége van a nők szemléletére. A nőknek az egyházban való növekvő szerepe nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült minden személynek joga, férfiaknak és nőknek egyaránt".

Az egyik szerzetesnő tette fel a kérdést az egyházfőnek, hogy a nők miért vannak kizárva a diakónus-szolgálatból. Ferenc pápa ezt követően jelentette be, hogy bizottságot állít fel a kérdés tanulmányozására. Másnap Federico Lombardi szentszéki szóvivő is hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa nem a női diakónátus bevezetéséről beszélt, hanem az ezt tanulmányozó bizottság felállításáról.

A jelenleg csak férfiaknak fenntartott diakónus (szerpap) szolgálat az egyházi rend első fokozata. A diakónus áldozópappá még nem szentelt személy. A II. vatikáni zsinat szerint megszabott feladata a keresztség, az oltáriszentség kiszolgáltatása, közreműködés házasságkötésben, temetés, zsolozsma, paraliturgiák vezetése. A misén felolvassa az evangéliumot, homíliát mondhat, a püspöknek, illetve papnak segédkezik.

Ferenc pápa megválasztása óta a nők egyházi szerepének erősítését szorgalmazza. Beszédeiben gyakran hangsúlyozza, hogy problémamegoldáskor nők véleményét is meghallgatja, mivel a nők "képesek a dolgok mögé látni". Ferenc pápa idén a nagycsütörtöki lábmosás szertartását is úgy módosította, hogy a papok szerzetes és laikus nők lábát is megmoshatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: