2012-05-08 15:04:13• hírek • Kocsis Zoltán

Tanulmány készül a Szamos hajózhatóságáról

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a magyarországi KIÚT Egyesület és a Szatmár Megyei Építész Kamara az Európai Unió támogatásával egy megvalósítási hatástanulmányt készít, amelynek célja megvizsgálni, hogy miként lehetne ismét hajózhatóvá tenni a Szamost, illetve, hogy melyek lennének ennek hatásai a természetre, a gazdaságra.

A „Környezetbarát szállítási alternatíva megvalósítási feltételeinek megteremtése a Szamos folyón" elnevezésű projekt első mozzanataként kedden Szatmárnémetiben került sor a nyitókonferenciára. A Kossuth-kertben található Zöld Házban megtartott eseményen az ötletgazda Szatmár Megyei Építész Kamara és az ötletet felkaroló Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a KIÚT Egyesület képviselői mellett részt vett többek között Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Gigel Buth megyei főtanfelügyelő és egyes Szamos menti községek, mint például Kolcs, polgármestere.

Békéssy Erzsébet, a Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta, hogy a GREENSOMESRIVER elnevezésű projekt megvalósítását 138.520 euróval támogatja az Európai Unió. A cél egy környezetbarát közlekedési alternatíva létrehozása, amely kiegészítené az eddigi közlekedési alternatívákat és megbecsüli a természeti értékeket, hozzájárulva a Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érintett településeinek fenntartható fejlődéséhez valamint a jellegzetes turisztikai adottságok kiaknázásához. Erdélyi oldalon ez 24 települést és mintegy 180.000 lakost, magyarországi oldalon pedig hét települést és közel 28.000 lakost érintene.

Az uniós pályázat által elnyert összegből egy megvalósíthatósági hatástanulmány készül, amelynek célja a gazdasági és természetvédelmi hatások megvizsgálása. Készül majd egy környezetvédelmi hatástanulmány a biológiai sokféleségre gyakorolt hatásról, egy topográfiai felmérés a Szamos medréről valamint egy fotogrammetriai tanulmány a folyó medréről és árterületéről. Az elképzelések szerint a két érintett megye építészhallgatóit is bevonnák, innovatív megoldásokat keresve a Szamos hajózhatóvá tételével kapcsolatban.

„Minden pályázathoz szükség van egy megvalósíthatósági hatástanulmányra. Ha ez elkészül, akkor az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési periódusában már a konkrét munkálatok kivitelezésére is pályázhatunk", mondta Csehi Árpád. „Én elsősorban turisztikai lehetőséget látok a dologban", tette hozzá a tanácselnök. Elmondta továbbá, hogy a megyei tanács konzultatív segítséget nyújt a tanulmány elkészültéhez.

„Egy ilyen tanulmány elkészítése mindenképpen támogatandó, mert további jó ötleteket szülhet", mondta a Szatmár.ro-nak Ilyés Gyula polgármester, aki ugyanakkor némileg szkeptikus ennek megvalósíthatóságát illetően. „A hatalmas anyagi befektetések mellett a Szamos utóbbi években csökkenő vízhozama is komoly akadályt jelenthet", érvelt a polgármester.

Alátámasztani látszik ezt, hogy novemberben 25 köbméter volt a Szamos vízhozama másodperecenként - ilyen alacsony értéket pedig az elmúlt évszázadban soha nem mértek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: