2011-10-06 11:50:13• hírek • www.boraszportal.hu

Tanuljunk meg sört inni!

Sörügyi gyorstalpaló arról, hogy mit kell és lehet értékelni a sörben.

Milyen színe van?

Végtelen sokféle színe lehet, ami főleg a felhasznált maláták pörköltségi fokától függ, de a legalapvetőbb színei a világos, a félbarna, a vörös, a barna és a fekete. Ha nem áttetsző, hanem opálos, akkor valószínűleg szűretlen. A sötétebb sörök általában pörköltebb ízűek, édesebbek és gyakran alkoholban is erősebbek.

Milyen habja van?

Hosszan tornyosul vagy hamar összeesik? Tömött vagy levegős? Kenyérbél vagy paplanhab? A hab rengeteget elmond a sörről, főleg arról, hogy mekkora testre számíthatunk - mennyi belefőzött anyagra. Ha egy nehéz sörnek hamar elmúlik a habja, akkor az nagyon erős alkoholban. Ha egy gyenge sörnek hamar elmúlik a habja, az döglött vagy eleve vacak. Ha a hab színe nem harmonizál a sörével, akkor a sört mesterségesen színezték - óvakodj az ilyentől.

Milyen illata van?

Végtelen sokféle illata lehet. A maláta kekszes, gabonás, gyümölcsös, kenyérszerű, vagy akár kávésan pörkölt aromákat kölcsönöz a sörnek, a komló füves, szénás, gyógyfüves, fenyős, virágos, citrusos vagy trópusi gyümölcsös illatokat ad, az élesztő gyümölcsös, sajtos, adott esetben illetlen erjedési illatokat tesz hozzá. Ahogy a sör melegszik, egyre több illatot ereszt ki magából. Lehet még palack, vagy kupak, esetleg tank-szaga, ha pedig semmiféle illata nincs, akkor valószínűleg olcsó nagyüzemit iszol.

Milyen íze van?

A sörben mindenekelőtt a maláta édessége birkózik a komló keserűségével. A sörnek nem egy íze van, hanem íz-története, ami tulajdonképpen e birkózás kalandos története. Jellemzően először a maláta érvényesül, aztán szép lassan, vagy éppen brutális kegyetlenséggel átveszi az irányítást a keserű komló, és az utóízt is az uralja, miközben számtalan stáción átmehet, melyeket a cukor, az élesztő, esetleg más fűszerek, adalékok okoznak. A tisztánlátást nehezíti, hogy a sör szénsavassága ezeket az ízeket és aromákat szétteríti a szájpadláson és az orrüregben, tehát akár egyszerre is érezhetjük az egész íz-történetet. Akárcsak az illata, egy jó sörnek az íze is kibomlik, elmélyül, ha hagyjuk melegedni.

Milyen teste van?

Kémiából csak annyit kell megérteni, hogy a cukorból lesz az alkohol, de az élesztő nem tud minden cukrot leerjeszteni, a benne maradt cukrok pedig édessé és testessé teszik a poharunkba kerülő sört. A nehéz sörök általában sötétebbek és erősebbek is, a könnyű sörökhöz nem illik a sok alkohol és általában világosak. A jó láger (alsó-erjesztésű, közép-európai fajta) sör harapható, ropogós, feszes, az ale (ősi felső-erjesztésű fajta) olajos, selymes.

Javallott-e a fogyasztása?

Mértékkel, igen. Tudták-e, hogy Csehországban és Lengyelországban receptre kapható a sör, hiszen aki vesekő betegségben szenved, a sörét ezekben az országokban a társadalombiztosítás fizeti? Ugyan mifelénk erre még nincs példa, de addig is lássuk, milyen jótékony hatással bír az egyik legnépszerűbb alkoholos italunk, a sör.

Hosszas kutatások végeredményeként a kutatók állítják, hogy napi 20 gramm alkohol fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek életét, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak. A sör az immunrendszer működésére jótékony hatással van, magas ásványi anyag, vitamin- és antioxidáns tartalma vírusfertőzések ellen is védelmet nyújt.

A rendszeres, mérsékelt sörfogyasztás gátolja az artériákban a véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély 50%-kal csökkenhet, emeli a jó HDL koleszterint, csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatással van a vérkeringésre.

Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során a kutatók megállapították, hogy a sörben lévő természetes cukrok gátolják a húsban lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak át rákkeltő anyagokká, sőt mi több a pácolás eredményeként a hús is ízletesebb lesz.

A sör alapjában egy lúgos kémhatású ital, emésztést elősegítő hatással bír. Jelentős antioxidáns tartalmú vízhajtó, sőt a felmérések alapján igazolták, hogy fogyasztása eredményes a vesekőképződés megelőzésében, mindezek mellett nyugtató, altató hatást fejt ki és igen magas vitamintartalommal rendelkezik (B1, B2, B3, B6, B9, C, E, H).

A sör alapjában véve nem hizlal, túlfogyasztás esetén azonban igen. Egy korsó sör 140 kalóriát tartalmaz, ami kb. egyenértékű egy egészséges szendvicsével. És hogy mennyit érdemes fogyasztani ebből a nedűből naponta, arról eltérnek a vélemények, nagyjából a napi 40 g alkoholnál nem ajánlatos többet, nőknél ez a határ 20 g, ami kb. 0,5 liternek felel meg. A csökkentett alkoholtartalmú és az alkoholmentes sör is nagymértékben tartalmaz egészségfokozó hatásokat kiváltó alkotó elemeket. Még néhány érdekesség a sörrel kapcsolatban: tudta, hogy a kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet, hatására a fű is gyorsabban nő, a fodrászatban is előszeretettel használják a haj formázására és ápolására. B6 és B2 vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat, valamint napjainkban nagy divattá vált a különböző szauna szeánszokon a sörös szaunázás, amely széppé és bársonyossá teszi a bőrt.

Egyszóval a sör igazoltan kedvező hatású egészségünkre, de természetesen csak a mértékletes fogyasztásukra érvényes ez az állítás, ha túlzásba esünk, az inkább károssá válik, mint hogy hasznos lenne!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: