2010-04-19 16:31:31• hírek • Póti Orsolya

Tanulj mambót a Loga Dance Schoolban

Sok varázslatos táncstílussal ismerkedhetsz meg a Loga Dance Schoolban. Ha túl közel engeded magadhoz a táncot, akkor az egy életre elvarázsol, ha pedig nem mersz belevágni, megfosztod magad egy fantasztikus érzéstől.

Ez a kellemes élmény az életed része lehet, ha belekóstolsz a tánc világába a Loga Dance School segítségével. Létezik egy hely, ahol az lehetsz, amire már korábban is vágytál, és ahol nem számít az, hogy ki vagy és honnan jöttel, mert csak a zene és a tánc a fontos.

A Loga Dance Schoolban új barátokat is szerezhetsz, hiszen egy varázslatos érzés köt össze a többi táncolni vágyóval. Mivel gazdagodhatsz, ha elkezdesz táncolni?

... egy varázslatos érzéssel, ami megtanít igazán élni és mindennek örülni,
...
egy eszközzel, ami által megmutathatod, hogy ki is vagy igazából,
...
egy „társsal", aki szórakoztat, és akivel jól érezheted magad.

Amikor táncolsz a szíved és a lelked felszabadul, a tánc lehet a boldogság forrása és vágyaid kifejezése, ami által kimutathatod saját éned.


A mambó a különböző kultúrák keveredéséből alakult ki
A mambó a különböző kultúrák keveredéséből alakult ki


 

A mambó megjelenése a harmadik századforduló végére tehető fel, a kubai éttermekben és kaszinókban, vagyis az elit társadalom rezidenciáinak környékén, az Egyesült Államok keleti partján. A műfaj születése Damaso Perez Pradonak köszönhető, aki 1943-ban a havannai Tropicana Klubban mutatta be a mambót. Son dallamok és Jazz hatások keveredése olvadt össze a a trombita, a szaxofon és a tradicionális kubai ütőshangszerek elemeivel, amely által Perez Prado kialakította az új ritmust, a legismertebb Qye rico el Mambot. 1947-tőkl szinte csak neki köszönhető ez a zene és tánc stílus is 

Egyes történészek szerint, a mambó nem Kubából származik, és nem is 21. században keletkezett, hanem a 17. században, Anglia falvaiban jött létre egy hasonló tánc, a Country Dance mintájára. Ez a tánc nagy népszerűségnek örvendett Franciaországban is, és a Contredanse név alatt volt ismét. Spanyolországban a Danzon néven ismerték ezt a táncot, ahol változásokon ment át a Cinquillo tánc hatására.

Más történészek úgy gondolják, hogy a mambó az észak-amerikai, európai és afro-kubai kultúrák keveredésének szüleménye, azaz a Bantu, Spaniole, Yoruba és Jazz ritmusok keveréke lett. Mások viszont azt állítják, hogy a mambó stílus első megteremtője a kubai zenész, Anselmo Sancasas volt, aki az afro-kubai ritmusból fejlesztette ki a stílust.
A mambó szó jelentésén sokat vitatkoztak a történészek, és több vélemény alakult.ki az idők során. Egyes vélemények szerint, a szót a haiti folklórból kölcsönözték, ahol a fogalom a haiti Voodoo papnőkre utal. Mások szerint, a fogalom egy hasonló ének eredménye, melyet a havannai Lopez Zenekar szerzett 1938-ban. Egy másik variáns: a mambó egy vallási ének, amellyel a kongói rabszolgák szólították meg isteneiket.

A mambót a következő helyeken fogadták el először: az Egyesült Államokban a New York Park Plazaban, majd a Palladiumban, Havannában, Madridban és Bridelandben. Az 1950-es évek mambó együttesei többek között a Mambo Aces, Joe Piro, Paulito si Lilon, Cuban Pete és Tito Puente voltak. Sok zenész követte a Prado által nyitott utat, min például Enrique Jorin, aki új technikákkal kísérletezett. A ritmus és tánc fejlődésének következtében egy új ritmus alakult ki, a Cha Cha Cha.  A többi táncokhoz hasonlóan, a mambónak is több variánsa alakult ki: a szimpla, a dupla és a tripla. Az 1980-as években a mambó nem volt népszerű, az 1987-es Dirty Dancing című film hatására, de azok a táncosok, mint például Eddie Torres és Lou Bega, akik ezt a periódust követték, visszanyerték a mambó sikerét.

A Loga Dance School  május 21-től indítja az új formában megszervezett Salsa oktatást, amelyre beiratkozhatnak május 6-ig,  16 és 21 óra között, a Martirilor Deportati 30-as szám alatt található táncteremben (a régi nyomda  helységében). Több információért érdeklődni lehet a Loga Dance School honlapján, vagy a 0722-53-83-17-es telefonszámon.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: