2016-03-11 12:00:48• hírek • Szatmár.ro

Tanulás, fotózás és csereprogram

A 2015.12.01-2016.09.01 közötti időszakban a szatmárnémeti Consult Scolari Egyesület, partnerségi kapcsolatban egy magyarországi középiskolával - Apáczai Oktatási Centrum (Székhely: 4600 Kisvárda Somogyi R. u. 1.) - bonyolítja le a „Learn, capture and exchange!"/„tanulás, fotózás, csereprogram" elnevezésű projektet az ERASMUS+ program keretében, melyet az Európai Unió hozott létre a fiatalság oktatására, szakmai képzésére és sport tevékenységére 2014 és 2020 között.

A projekt fő célja a 48 középiskolai tanuló személyes kompetenciáinak fejlesztése a fényképezés technikáira összpontosítva. Szatmár megyéből Szatmárnémeti (Románia), valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből (Magyarország), két turnusban utaznak a diákok, alkalmanként 5 napon keresztül. A program elősegíti a résztvevők önértékelésének, audiovizuális adottságának, prezentációs technikáinak, nyelvi- és beszédkészségének fejlesztését, illetve a jövőbeni két ország közötti baráti kapcsolat megtartását.

A diákok kiválasztásánál fontos szempont volt a hátrányos helyzet figyelembe vétele, a szorgalom, tanulmányi eredmény, az életkor (15-20 év között), valamint a kommunikációs készség. Emlékül a projektben résztvevő diákok tanúsító oklevelet /Youthpass Certificate kapnak.

A 2016.03.04-2016.03.05. között tett látogatás során kerültek megbeszélésre a két partner fiataljai számára szervezett csereprogram részletei, a Consult Scolari Egyesület székhelyén Szatmár (RO) megyében.

A projekt témái: Kreativitás és kultúra; ICT- új technológiák és digitális kompetenciák; nemzetközi kooperáció, nemzetközi kapcsolatok és együttműködési fejlesztés.

A tervezett két diák-csereprogram tevékenységei - az ajánlott tematika szerint - megkönnyítik az ötletek, valamint a résztvevők közötti tapasztalatok cseréjét; bemutatnak szóban néhány fényképezési módot és technikát, lehetővé téve a csapat- és közös tevékenységek végzését, ugyanakkor megkönnyítve a helyi és a Szatmár környékbeli közösségek közötti kapcsolatokat.

Az 5 nap részletes programja:

1. nap

Délelőtt: A résztvevők bemutatkozása és a közös csoportok kialakítása; Fotókészítés technikája, eszközei.
délután: Bemutatási technikák; ismerkedés egymással, városnézés Szatmárnémetiben, gyárlátogatás, egészséges életmód szemléletű közös vacsora.

2. nap
délelőtt: A fénykép, mint a bemutatás eszközének egyik módja, helyi kultúra interaktív módon való bemutatása.
délután: Saját ország bemutatása a kulturális különbségeken keresztül, Szatmárnémeti Kossuth-kertről készítendő fotók, egy fotóklub tag segítségével (az elméleti oktatás alapján).

3. nap
délelőtt: Múzeumok látogatása (történelmi, szépművészeti), polgármesteri hivatal megtekintése.
délután: Kirándulás a környéken: Erdődi kastély, Nachbil borpincészet Krasznabélteken, Ákosi templom és a Bogdándi Falumúzeum (magyar néprajzi múzeum).

4. nap:
délelőtt: Kisvárda és Szatmárnémeti városok kulturális összehasonlítása saját fotók alapján.
délután: Kézműves foglalkozásokon saját készítésű emléktárgyak készítése, sportprogram keretében vívótermi látogatás, fotók kiválasztása a kiállításra és kiadványok készítéséhez.

5. nap
délelőtt: A kiválasztott közös fotók elfogadása mindkét fél részéről, a fotókiállítás szervezése.
délután: Fotókillítás, valamint sajtókonferencia (sajtó, média); záró vacsora tájjellegű ételekkel, rövid kisfilm bemutatása az elmúlt napok eseményeiről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: