2010-10-11 18:46:32• hírek • Szatmar.ro

Tanügyi gondok

Felhevültek az indulatok a Szatmár megyei falucskában, Szérben.

A kellő számú pedagógus és diák hiánya miatt tarthatatlan állapot alakult ki a magyar falu oktatási rendszerében. Mivel a falu tanulóinak létszáma nem éri el a szükségeset, össze kívánták vonni ezt a bogdándi iskolával. Ennek azonban több ellenzője is akadt, hiszen így a gyermekek kénytelenek lettek volna naponta öt-öt kilométert ingázni, hogy részt vehessenek az oktatásban.

A döntés végül azok számára kedvezett, akik az összevont osztályok ötletét pártolták. Így Szérben csakúgy, mint Bogdándon összevontan tanítják a diákokat.

A kellő szakképesített oktató hiányában azonban úgy tűnt, hogy ez sem járható út, hiszen a tanári gárda ingázását a két falu között nem támogatja az Oktatási Minisztérium, ugyanakkor nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a tanár a két település közötti utazgatásával rengeteg időt elveszít.

Az elmúlt két napban már csordulásig telt a szériek pohara, hiszen az új tanügyi év egyelőre kaotikusan indul. Az órarendek, a beosztások körül még bőven akad tisztázni való.

Ennek megoldására vasárnap Csehi Árpád, a Szatmár megyei tanács elnöke és Kovács Máté tanácsos érkezett a helyszínre, míg hétfőn Kónya László főtanfelügyelő-helyettes és Nagy Szabolcs, a megyei tanács sajtószóvivője tett látogatást az érintett intézménynél.

 

A megoldás, ha ideiglenesen is, de megszületett. A széri oktatóknak eddigi tantárgyaikon kívül többet is kell vállalniuk, egészen addig, amíg nem kerülnek olyan megfelelően szakképesített tanárok a helyi iskolába, akik betölthetik a jelenlegi hiányt.

A kérdés csupán az, meddig tartható fenn ez az állapot, hiszen a kisebb falusi iskolák esetében még kevésbé vonzó a tanári állás, így azok a frissen végzett tanárok, akik nem tudnak egy viszonylag elfogadható körülmények között működő intézményben elhelyezkedni, könnyen választják a külföldi munkát, ahol nagyobb a kereseti lehetőség.


Szérben diákban és tanárból is egyaránt hiány van
Szérben diákban és tanárból is egyaránt hiány van


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: