2010-04-07 14:27:25• hírek • Tóth Klarissz

Tanfolyam szülőknek

Egy házaspár életében a gyermek megérkezése gyökerestől megváltoztatja a szülők addigi kapcsolatát és megszokott életvitelét. A leendő szülők alkalmassá kell váljanak a szülői feladatok ellátására, és egy sor új kihívásra is fel kell készülniük.

Az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság (ANPDC) olyan családok megsegítésére kíván tanfolyamot indítani, ahol gyakori a gyermekbántalmazás, akik jobb szülőkké akarnak válni, illetve azoknak a gyermektelen pároknak is, akik hamarosan szülői szerepbe kerülnek. A tanfolyamot az állam, valamint a szülők anyagi támogatásának hozzájárulásával  közösen finanszírozná. A foglalkoztatások egyéniesített (vagyis családi környezetben) valamint 20 fős csoportos foglalkozásokon-, szakértők bevonásával zajlanának. A parlament illetékes szakbizottsága még nem hagyta jóvá a törvényjavaslatot, de a Romániai Gyermekjogvédelmi Hatóság munkatársai abban bíznak, hogy hamarosan végleges megállapodás jön létre.

A tanfolyam keretében a szülők olyan készségeket sajátíthatnának el, melyek segítségükre lennének a szülő-gyermek konfliktus kezelésében, megtanulhatnák hogyan tanítsák gyermeküket szép beszédre, miként értsék meg jobban csemetéjüket, hogyan támogassák gyermekük személyiségfejlődését és tehetségének kibontakozását stb., ráadásul a szülők házi feladatot is kapnának. A szülői tréning alapját - az adott családban fellépő problémától függően - különböző témák képeznék: szülői példamutatás, az anyatej fontossága, gyermekgondozás, a család higiéniája, az oltások fontossága, a gyermekkel való jó kapcsolat kialakítása, betegségmegelőzés, a gyermek egészségét befolyásoló szokások monitorozása stb. Mindezen információcsomag birtokában a szülők pozitív attitűdöt tanúsíthatnának gyermekükkel szemben, melynek alapja a megértés, a támogatás és a kommunikáció.

Az előzetes tervek szerint az országban 19 szülői tanfolyamközpontot szeretnének létesíteni, melyekben mintegy 500 szülőoktató dolgozna. A tanfolyam leendő- és már szülői szerepkörben levőket, társadalmi osztálytól valamint a szülők iskolázottságától függetlenül egyaránt megcélozná. A tréningek időpontjait a szülőkkel történő előzetes időpont egyeztetés alapján szögeznék le annak érdekében, hogy azok munkaidejét ne befolyásolja. A projekt sikerességének érdekében a szülői tréningközpontokat iskolák, templomok, orvosi rendelők, illetve polgármesteri hivatalok közelében szeretnék létrehozni. A program számos európai országban sikerrel zajlik és rendkívül hatékonynak bizonyult.


Romániában oktatni akarják a „jó” szülővé válást
Romániában oktatni akarják a „jó” szülővé válást


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: