2013-09-16 17:34:35• hírek • Szatmár.ro

Tanévkezdés és emléktábla-avatás a Kölcseyben

Az iskola dísztermében megtartott rövid ünnepséggel vette kezdetét a tanév a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, majd ezt követően került sor az intézmény egykori tanárának majd igazgatójának, Székely József emléktáblájának a leleplezésére.

Ahogy Pataki Enikő nevezte a megnyitó ünnepségen, Szatmár megye egyik legkeresettebb iskolájában, a Kölcseyben hétfőn reggel 9 órakor tartották a tanévkezdést. Itt óvodások, előkészítő osztályosok, ötödikesek, kilencedikesek és a posztliceális képzésben résztvevők kezdik meg újakként a tanévet, a sikeres tanulmányokhoz pedig az intézményvezető sok erőt, kitartást kívánt a gólyáknak.

Pataki elmondta, az elmúlt évekhez képest is szigorúbb rendszabályzat alapján fog működni az iskola: az oktatás ideje alatt például nem hagyhatják el az épületet a tanulók, akik pedig 10 igazolatlan hiányzást gyűjtenek össze egy év alatt, azokat a magaviseleti jegy levonásával büntetik, 40 igazolatlan óra pedig az iskolából való eltanácsolástvonja maga után. Az iskolába beléptető-kártyával jutnak majd be a diákok, ezzel is ellenőrzik majd azt, hogy ki mennyi időt tölt az intézményben.

Tanulj a tegnapból, élj a mának, reménykedj a holnapban - ezzel a gondolattal indította el a tanévet Pataki Enikő.

Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes elmondta: bizalommal és a jövő szeretetével kell köszönteni a tanévet. Nem csak egy új tanév áll a diákok előtt, hanem maga a jövő - ezt kell szem előtt tartaniuk minden pillanatban. A megnyitón jelen volt Varga Csenge is, aki idén egyetlen kölcseysként 10-esre érettségizett. Az ifjú hölgy szorgalomra, rendszeres tanulásra buzdította a tanulókat, mert ez a siker kulcsa.

Bereczki Réka KÖFEDISZ-elnök megnyugtatta a jelenlevőket: maradnak a diákszövetség eddigi rendezvényei, sőt újakkal fog bővülni a paletta. Ugyanakkor felkérte az új diákokat, hogy vegyenek részt a rendezvények szervezésében is.

A díszteremben megtartott rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a kisiskolások számára szervezett megnyitó a földszinten - itt izguló diákokkal, de talán még több izguló szülővel találkoztunk.

A megnyitót emléktábla-avatás zárta. Az iskola előcsarnokában rövid ünnepség keretében leplezték le az iskola egykori biológia-tanárának és igazgatójának, Dr. Székely Józsefnek az emléktábláját. Az emléktábla-állítás ötlete a húsz évvel ezelőtt végzett évfolyam idén megtartott találkozóján vetődött fel, Dr. Leiher Nóra ötletgazda pedig végig is vitte az elképzelést. Mint beszédében elmondta: több mint kétezer diák oktatásában vett részt az egykori biológiatanár, s ezeknek a diákoknak a túlnyomó többsége orvosi, gyógyszerészeti egyetemeken folytatta tanulmányait.

A régió talán legelismertebb biológia-oktatója románul és magyarul is tanított Szatmárnémetiben, 1994-től kezdődően haláláig pedig az igazgatói tisztséget is betöltötte. De a tanítás mellett foggal-körömmel védte az iskolát, ha kellett támogatók után járt, vagy plakátokat ragasztott, amellyel a mostani főgimnáziumban zajló diákszínjátszó-fesztivált népszerűsítette - idézett Nagy Gyula magyartanár Dr. Székely József laudációjából, ami akkor hangzott el, amikor 1996-ban odaítélték neki a Szent-Györgyi Albert díjat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: