2013-11-01 11:48:52• hírek • Szatmár.ro

Táncház-vezető gyerekeket képez a MADISZ

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Csóka Boglárka aktív táncpedagógus készíti fel a jelentkező gyerekeket a táncház-vezetésre két hétvége alatt.

A Szatmárnémeti MADISZ megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a néptánc, népzene, népdal bemutatására és oktatására. Ha komolyan vesszük Kodály Zoltán intő szavait, aki azt mondja, hogy a kultúrát nem lehet örökölni, hanem újra és újra meg kell tanulni, akkor fontos feladat hárul a pedagógusokra ennek a kultúrának az átadásában.

- Elveszőben lévő magyarságtudatunk miatt meg kell tanítanunk a gyermekeket énekes és táncos anyanyelvükre. A Táncházak újraszervezésével tehetünk ennek érdekében a legtöbbet. Szeretnénk gyermek táncház mozgalmat életre kelteni  Szatmár megyében, elősegíteni a vidéki Aprók Tánca néptáncalkalmak létrejöttét azáltal, hogy lehetséges oktatókat képzünk. 17 éve próbálkozunk a népdalok, népzene és néptánc megkedveltetésével. Szerveztünk gyermek néptánc-csoportok találkozóját, táncházat, néptánc-tábort, táncházvezetők táborát, intenzív táncoktató heteket - mondja Ilonczai Annamária.

A MADISZ szeretne tovább lépni illetve az első lépést tenni azért, hogy további közösségekben éledjen újra a népdalok, népzene és néptánc iránti szeretet.

November 9-től kezdődően ugyanis 25 fő számára szerveznek táncházvezetői tanfolyamot. Az oktatások időpontja november 9-10 és november 16-17. Az említett dátumokon szombatonként 9-13 és 15-19 órák között, vasárnaponként 9-13 órák között kerül sor ezekre a találkozókra. A képzés helyszíne a Kölcsey Ferenc Főgimnázium lesz. A  képzés során a résztvevők gyermek - óvodások és kisiskolások, a 3 és 11 év közötti korosztály - táncház vezetéséhez kapnak segítséget.

Az oktató Csóka Boglárka aktív táncpedagógus, a budapesti Táncművészeti Főiskola Táncpedagógus Szak végzettje. A képzés során  módszertani alapokat (milyen korosztályhoz mi illik, hogyan tanítsunk), népi gyermekjátékokat (énekes, mozgásos, elméleti és gyakorlati rész), népszokásokat (jeles napok, ünnepekhez és munkához fűződő) és ezekhez illő népdalokat (hogyan válasszunk és hogyan tanítsunk) sajátíthatnak el a résztvevők.

Az oktató külön fejezetet szentel az ugrós táncok módszertanának (milyen lépéseket és hogyan tanítsunk), a játékfűzésnek (hogyan fűzzük és alkalmazzuk színpadra a népi játékokat), a koreografálás alapjainak (főbb elméleti támpontok, térformák, színpad részei), a szatmári táncok módszertanának (mit és hogyan tanítsunk).

A résztvevők papír és digitális (CD) alapú segédanyagot kapnak munkájuk sikeres elkezdéséhez. Az oktatásra jelentkezni az madisz90@gmail.com email címen lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: