2011-03-02 13:44:53• hírek • Szatmár.ro

Táncházba hív a MADISZ

A Szatmárnémeti MADISZ megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a néptánc, népzene, népdal fiataloknak és felnőtteknek való bemutatására és oktatására, Táncházak szervezésére.

Györffy István szerint „...a néptánc az utolsó óráit éli. A mai fiatal nemzedéket a nemzetközi tánc teljesen megfertőzte." Az idézett szöveg 1939-ből származik. Ma már sokan gondolhatják úgy, hogy Györffy Istvánnak nem volt teljesen igaza. A mai szülők egy része fontosnak tartja, hogy gyermekei megismerkedjenek saját nemzeti és kulturális hagyományaikkal a néptánc segítségével. Kezdetben sok gyermek szülői unszolásra vesz részt a Táncházas alkalmakon. A későbbiekben önszántukból, ösztönösen, gyermeki énjükből-szeretnek játszani- fakadóan folytatják a Táncházba járást.

A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban; népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak szeretete, mindenképpen egy speciális közösség tagjává emeli az embert. A táncosok kezdetben motívumokkal ismerkednek, majd ezek kapcsolódási rendjét sajátítják el az adott táncnyelv szerkezetének megfelelően. Az effajta tudás teszi lehetővé, hogy az a táncos, aki igencsak „jól beszéli" a tánc nyelvét, képes legyen közvetíteni ilyen formában a mondanivalóját; „beszélni a táncával". Talán ez a legfontosabb dolog, amelyet egy igazi táncosnak el kell sajátítania.

A tánccal, a mozgással való beszéd, illetve önkifejezés lehetővé teszi azt (amit a falvakban és városi közösségekben már régen felfedeztek), hogy a puszta üzleti-, vagy munkakapcsolatok háttérbe szorításával előtérbe kerüljenek az emberi, baráti viszonyok. A modern társadalom életében kitűnő lehetőséget nyújt az effajta kapcsolatteremtésre, az a táncház-mozgalom, mely elsősorban nemzeti értékeink megőrzésére és újjáélesztésre szerveződött.

A MADISZ szeretettel meghívja Önt és osztályát március 7.- én tartandó néptánc oktatásunkra, a Református Gimnázium 9-es termébe. Az V-VIII osztályos gyermekek oktatása 18 órától veszi kezdetét. Meghívott oktatók, az Érmihályfalvi Nyíló Akác néptánccsoport alapítói Borbély Simon Csaba és felesége Andrea.

Ezen kívül óvodások és I-IV osztályosok, illetve felnőttek oktatására is sor kerül, előbbire 17 órától, Borbély Simon Andrea, utóbbira pedig 19 órától, Jankó Szép István vezetésével. A részvétel díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak! A Táncházak támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.


Nagysikerű Táncházak a MADISZ-al
Nagysikerű táncházak a MADISZ-al


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: