2015-04-13 08:24:41• hírek • Hirdetés

Tánc az istállóban - április 14-én Kisszokondon

A Szatmár Megyei Hagyományos Kulturát Megőrző és Támogató Központ, a Szatmár Megyei Tanács segítségével élesztette fel a Danțu' la șură - Tánc az istállóban hagyományt.

Ez egy bükkaljai szokás, melyet a helyi fiatalok szerveznek a falu lakosai számára. Minden vasárnap és minden ünnepnapon, a helyi fiatalok a falu legszebb istállójában gyűltek össze, ahol ismerkedtek és életre szóló barátságokat kötöttek. A bükkaljai táncokra jellemző volt, hogy a leány nem csak a pár szerepét töltötte be, hanem a legényt támogatója is volt, akkor amikor a csizmáját verte. A csizmára mért ütések ritmusossága és ezek harmonikus kombinációja, olyan vonások, melyek csak a bükkaljai táncokra jellemző.

Kisszokond falu Nagyszokond község része, azon kevés település közé tartozik, ahol még élnek a régi szokások, azok a hagyományok, melyek több száz évre nyúlnak vissza. A szervezők (vagy "tizeșii") zenészeket béreltek fel és bejelentették, hogy hol szervezik a találkozót. A pajta tulajdonosa ("gazda mare") ételt és italt biztosított a jelenlévőknek, a fiatalok  cserébe pedig egy napig kellett neki kaszáljanak. A helyiek valamint a vendégek, miután kijöttek a templomból, népviseletbe öltözve elmentek a kézimunkákkal díszített istállóba. A pajta dekorációjából nem hiányozhat a régi szekér, melynek fából készített kerekei vannak, hiszen ezen ülnek a zenészek.

A néptánc  a helyi népviselet megjelenítésének egyik leghatékonyabb módja. A legények és a leányok, valamint a horában résztvevők igyekeztek felvenni a legszebb ruhájukat. A bükkaljaiak egyszerű, büszke és vendégszerető emberek, akik nem tudták  elképzelni a táncot a szomszéd falubeli fiúk és lányok nélkül. A bükkaljaiak a nagy gazdánál gyültek össze és várták a zenészek érkezését. A zenészek hegedűn, brácsán és nagybőgőn játszottak. Ez volt "az erdélyi trió" összetétele . Miután összegyűltek, a "Danțu' mare"-val kezdetét vette a tánc, ezt követte a "De arăduitu", "Codrenește", "Românește pă ponturi", "Scuturat" és "Țigănesc". Minden táncot párban jártak, az éneket és a táncot csujogatásokkal színesítették. Számtalanszor egyfajta párbeszéd alakul ki a táncosok között, az egyik elmond egy versszakot, a többiek pedig folytatják, akárcsak egy duettben, a szólista és a kórus között.
A legfiatalabbak, akik tele vannak energiával, az eseményen bemutatják a bükkaljaiakra jellemző két mutatványt - az ugrás a fej fölöttet és a zászlót.

Fontos megemlíteni, hogy a Tánc az istállóban a közösség egyik olyan fontos eseménye volt a templombajárás melett, amelt erős kapcsolatokat hozott létre a vidéki életben.

A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Hagyományos Kulturát Megőrző és Támogató Központ sok szeretettel meghívja az érdeklődőker Kisszokondra, kedden, április 14-én, 13.30 órai kezdettel, hogy testközelből ismerkedjenek meg ezzel a szép hagyománnyal.

(hirdetés)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: