2013-08-02 13:13:40• hírek • Póti Orsolya

Tanásatások zajlottak három héten át Bobáldon

Idén is a Nagykároly melletti Bobáldon szervezett régésztábort a Szatmár Megyei Múzeum. A táborban középiskolások és egyetemisták vettek részt a múzeum munkatársainak, illetve a meghívott történészek, régészek irányításával.

Három hetes régésztábor keretében bővíthették ismereteiket, tapasztalataikat a Szatmár megyei diákok, valamint Babes-Bolyai Tudományegyetem történelem-régészet szakos hallgatói. A július 3-27. között zajló programba budapesti, miskolci és szegedi tanulók is bekapcsolódtak - tudtuk meg a szervezőktől.

Bobáldot, a régészeti lelőhelyet 2002-ben alakították át tanulmányi központtá, és azóta negyedik alkalommal szerveztek ilyen jellegű tábort a helyszínen. Idén közel harmincan jelentkeztek a táborba, közöttük voltak visszatérő résztvevők is.

A múzeum által szervezett tábor során a történelem iránt vonzódó diákok megtapasztalhatták mi is valójában a régészet, és hogyan zajlik a terepmunka. A diákok a régészek és az egyetemisták ásatásokat végeztek, de ezenkívül bejárták a környéket, és kisebb kirándulásokon vettek részt.

A díjmentes tábor, amely jó körülményeket, szállást és ételt biztosított, elsősorban a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, a történelem és a régészet iránt érdeklődő Szatmár megyei középiskolásoknak szervezték meg. Érkeztek tanulók a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, a Doamna Stanca Főgimnáziumból és a Ioan Slavici Főgimnáziumból: ők hatos-hetes csoportokban dolgoztak az ásatáson, olykor több mint napi 8-9 órát is tevékenykedtek a lelőhelyen.

Az ásatások mellett a táborozók különböző kutatási területeken dolgozó szatmári, nagykárolyi és kolozsvári történészek, régészek érdekes előadásait is figyelemmel követhették, de azt is megtapasztalhatták, hogy melyek is a régészeti munka buktatói.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: