2013-05-17 14:38:46• hírek • Póti Orsolya

Tanácskozással kezdődött a Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület május 17-18. között szervezte meg Szatmárnémetiben a Dsida - Páskándi - Jakabffy Napokat. A rendezvénysorozat tanácskozással vette kezdetét.

A május 17-18. között megrendezésre kerülő Dsida - Páskándi - Jakabffy Napok keretében a 80 esztendeje született Páskándi Gézáról, a 75 éve halott Dsida Jenőről, valamint az 50 esztendővel ezelőtt elhunyt Jakabffy Elemérről emlékeznek meg.

A rendezvénysorozat péntek délelőtt tanácskozással kezdődött, melyet Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke nyitotta meg és köszöntőbeszédet mondott Kereskényi Gábor parlamenti képviselő. A tanácskozás első részét Dávid Gyula irodalomtörténész vezette, majd előadások hangzottak el neves irodalomtörténészek előadásában.

Lisztóczky László „Világ legszebb virága" - Dsida Jenő Mária-élménye címmel tartott előadást, Egyed Emese a Dsida-formavilág stációit ismertette, Kötő József pedig bemutatta Dsida szerepét a transzilván színházi modell megteremtésében. Az említetteken kívül Felician Pop szatmári költő Dincolo de forma (Túl a formán) címmel tartott előadást.

A tanácskozás második felét Egyed Emese kolozsvári irodalomtörténész vezette. Ennek keretében Széman Rózsa Emese kutató és Dávid Gyula irodalomtörténész tartott előadást Páskándi költészetének kapcsán.

Ezt követően Jakabffy Elemér munkásságát elemezték a meghívott szakértők: Bodó Barna politológus Jakabffy időszerűsége a XXI. században címmel, Varga Attila jogász pedig Jakabffy Elemér és az európai értékek címmel tartott előadást.

A tanácskozás Balázs Sándor Jakabffy Elemér és a Magyar Kisebbség című tanulmánykötetének bemutatójával zárult, amelyet Jakabffy Tamás irdoalomkritikus, szerkesztő mutatott be a közönségnek.

Péntek délután 17 órától sor kerül a Titulescu téri Dsida-szobor megkoszorúzásával egybekötött megemlékezésre, majd kora este Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is ellátogatnak a megemlékezők, ahol a helybeliekkel együtt koszorúzzák meg a költő, próza- és drámaíró egykori szülőháza helyén álló emléktáblát és a falu központjában található szobrát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: