2014-03-07 16:35:09• hírek • Szatmár.ro

Tanácskozás a zsidóság kulturális hagyományairól

A posztModern Távlatok Művelődési Műhely legutóbbiülésén a Szatmár megyei zsidó kulturális értékek megőrzésének lehetőségeiről és módozatairól vitáztak.

A két előadó, Felician Pop és Kereskényi Sándor, arra hívta fel a figyelmet, hogy az itteni értelmiség régi adósságát törleszti azzal, hogy napirendre tűzi a kérdés széleskörű megvitatását. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke ezen rendkívül optimista, Riedl Rudolf, megyei tanácselnök-helyettes pedig mérsékelten derűlátó álláspontra helyezkedett. Marcela Papici, Szatmárnémeti alpolgármestere úgy vélte, a megoldást a kulturális intézmények korszerűsítése nyújthatja.

Décsei Miklós hitközösségi elnök szerint a zsidóság száma fogy, értékei elkallódnak. Dancu Pál sok érdekes adatot sorolt fel arra vonatkozóan, hogyan változik évtizedről évtizedre ennek az etnikumnak a helyzete. Dr. Virgil Enatescu a kiutat az értékek szimbiózisában látta, és sürgette a szellemi teljesítőképesség bátorítását. Dr. Cservenyák László néprajzkutató, debreceni egyetemi tanár meglátása szerint a magyaroknak, románoknak, németeknek, szlovákoknak és a megmaradt zsidóságnak össze kell fognia, ha közös értékeit meg akarja tartani a globalizáció világában. Őri-Pákay Franciska a zsidó nő emancipációs törekvéseiről beszélve megállapította: ez a nép évezredek óta hagyomány és megújulás között egyensúlyoz. Példaszerű az, ahogyan rendezni tudja saját sorsát.

Sok hozzászóló konkrét, mindennapi problémákat vetett fel: az ingatlan-visszaszolgáltatás kérdését, a műemlékek helyzetét, a temetők rendezésének gondját. A tanulságos tanácskozás egy prioritási lista elkészítésének szükségességét állította előtérbe, dr. Liviu Marta múzeumigazgató szerint ez hamarosan elkészül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: