2013-05-15 18:35:09• hírek • Kocsis Zoltán

Az autizmusról a Károlyi kastélyban

Az autizmussal kapcsolatos műhelymunka helyszíne lesz május 16-án a nagykárolyi Károlyi kastély. A Szent Nicolae, Stelian és Nectarie Humanitárius Egyesület szülőket, gyerekeket, pedagógusokat vár a 15.00 órakor kezdődő eseményre.

A rendezvény első részében a szervezők bemutatják „ A kis herceg a való világban" elnevezésű projektet. Ennek célja a közvélemény, a helyi közigazgatási intézmények és a sajtó figyelmének felkeltése a fogyatékkal, elsősorban az autizmussal élők problémáira. „Tudatosítani szeretnénk a szülőkben, hogy a gyors felismerés rengeteget segíthet. Az autizmussal való együttélés első lépcsőfoka pedig az elfogadás: ha el tudjuk fogadni, akkor tudunk csak segíteni gyerekünkön, aki csak ránk számíthat", fogalmazott Carmen Enciu, aki maga is egy autista kisfiú édesanyja.

A projekten keresztül bemutatják Demeter Andrea jogász törvénymódosító javaslatait, amelyek hamarosan a román parlament elé kerülnek megvitatásra. Szintén szerves része a műhelymunkának a hatóságok kötelezettségeinek bemutatása.

Az esemény második részében játékos interaktív foglalkozást tartanak majd a jelenlévőknek.

A Szent Nicolae, Stelian és Nectarie Humanitárius Egyesületet idén februárban három autista gyerek szülei alapították. Azóta már 57 önkéntes segíti munkájukat. Tevékenységük egyik legkiemelkedőbb pontja, hogy az ortodox húsvét kapcsán 30 rászoruló szatmárnémeti családnak sikerült ajándékcsomagokat gyűjteniük.

Carmen Enciu elmondta, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal ígéretet tett, hogy a rehabilitálás alatt álló egykori kaszárnyában helyet karnak tevékenységeik számára, Avasfelsőfaluban pedig egy másik humanitárius egyesülettel együttműködve igyekeznek segíteni a rászorulóknak. „Sokan szégyellik beismerni, hogy gyerekük autista. Tudom, tudjuk, nem csak a gyerekek, hanem szüleik is segítségre szorulnak", jelentette ki Enciu.kz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: