2013-06-26 13:31:47• hírek • Póti Orsolya

Tanácsadó és gondozó központ nyílt autisták számára

Autizmusban szenvedő személyek számára nyitott tanácsadó és gondozó központot a Romanian Angel Appel alapítvány a Munkaügyi Minisztérium, a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Felügyelőség, valamint a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet közreműködésével.

A központot a „Nekik is jár egy esély" („Si ei trebuie sa aiba o sansa") elnevezésű projekt keretén belül hozták létre, amely az autizmusban szenvedő személyek társadalmi és szakmai beilleszkedését támogatja.

A központban olyan szakképzett pszichológusok és pszichopedagógusok dolgoznak, akik az autizmusra specializálódtak, az intézmény szolgáltatásai pedig ingyenesek - áll a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal honlapján.

Az autizmus százezer gyerekből négyet, azok közül is általában fiúkat érinti. A betegség valódi oka ismeretlen, a kialakulásában feltehetően genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

Az autizmus típusa a tünetek súlyosságától függ. A gyermekek a legsúlyosabb tüneteket 2-5 éves koruk között mutatják. Közvetlen környezetükhöz való kapcsolatuk, alkalmazkodásuk ezután lényegesen javulhat, de az alapprobléma nem változik.

A szülő hajlamos lehet elsiklani az első furcsaságok fölött, ám, ha az alábbiakat tapasztalja mindenképpen szakemberhez kell forduljon:

- a gyerek túlérzékeny a hanghatásokra, vagy közönyösen viselkedik velük szemben;
- nem beszél, vagy helytelenül használja a nyelvet, és gépiesen megismétli, amit mások mondanak;
- nem tudja értelmezni a testbeszédet, a gesztusokat és a mimikát;
- nem hajlandó szerepjátékokat játszani;
- arca kifejezéstelen, a hangja monoton.

Az autisták számára nyílt tanácsadó és gondozó központnak a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet égisze alatt működő Szent József Központ ad otthon, amely a Dsida Jenő utca 16 szám alatt található. További információkért hívja a 0261-713-811-es telefonszámot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: