2010-08-18 14:25:47• hírek • Szatmar.ro

Támogatnák a hitelek visszafizetését

Hitelkamat-támogatási lehetőséget nyújt a mezőgazdasági minisztérium a termelőknek, hogy kisegítsék őket a nehéz gazdasági helyzetből. Legtöbb 15.000 eurót biztosítanának egy hitel esetében.

A magas kamatlábak súlyos következményekkel járhatnak a romániai agrárszektor szempontjából is, ezért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium segít a gazdáknak törleszteni a banki kölcsönöket.

Tánczos Barna, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára a Szatmár.ro-nak elmondta, a tőkehiány miatt a válság közepette sok gazda kénytelen volt hitelintézményekhez, esetenként nem banki pénzügyi intézményekhez fordulni anyagi segítségért. Hogy a helyzetüket megkönnyítsék, hitelenként legtöbb 15 000 eurónak megfelelő összeget biztosítanak a termelők számára, hogy kisegítsék a kölcsönök visszafizetésében.

A piaci kölcsönök jelenleg átlagosan 18 százalékos kamatlábbal rendelkeznek, ugyanakkor a referenciakamat mértéke 8% százalékos. Ezek figyelembe vételével megállapítható, hogy a hitelkamat-támogatás megközelítőleg 45%-al csökkentené a visszafizetendő kamat értékét. A támogatás másik pozitív hozadéka lenne, hogy növelné a hitelintézmények érdeklődését az iránt, hogy egy biztonságosabb, mezőgazdasági szempontokból hatékonyabb kreditrendszert dolgozzanak ki.

A hitelkamat támogatás 2010-2012 között lenne érvényes, az állami támogatási formáról szóló tervezetet a szaktárca várhatóan ezen a héten terjeszti a kormány elé.


A minisztérium 15 000 eurónak megfelelő összeget biztosítana a termelők számára
A minisztérium 15 000 eurónak megfelelő összeget biztosítana a termelők számára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: