2009-08-28 16:59:07• hírek • MTI/Garzó Ferenc

Támogatják a szlovákiai magyarokat

A romániai magyarság képviselői is ott lesznek szeptember elsején Dunaszerdahelyen, hogy a szlovákiai magyarságot támogassák, és tiltakozzanak a szlovák nyelvtörvény ellen - mondta az MTI-nek pénteken Bíró Rozália, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei választmányának elnöke, Nagyvárad alpolgármestere.

Az RMDSZ Bihar megyei választmánya kezdeményezte az akciót, amelynek keretében állásfoglalást alakítottak ki, tiltakozásul a szlovák államnyelvtörvény módosított változatának bevezetése ellen. Ezek a módosítások ugyanis nagymértékben korlátozzák a magyar nemzetiségű lakosok anyanyelvének használatát, és ellentétben állnak az európai kisebbségi nyelvek chartájának szellemével is - mondta az alpolgármester.

A szövetség Bihar megyei szervezete felkérte a négy romániai magyar történelmi egyházat, a civil szervezeteket és az RMDSZ területi szervezeteit, hogy csatlakozzanak ehhez az állásfoglaláshoz. Az elmúlt egy-másfél hónapban ezt meg is tették sokan, négyezer személy aláírását is sikerült összegyűjteni - mondta az MTI-nek Bíró Rozália.

"Eddig a pillanatig az RMDSZ huszonkilenc területi szervezetéből huszonhat írta alá az állásfoglalást. Remélem, szeptember elsején úgy mehetünk a Kiállunk a jogainkért címet viselő nagygyűlésre, hogy gyakorlatilag a romániai magyar szövetség összes területi szervezetének az álláspontját képviselhetjük" - hangsúlyozta az alpolgármester. Mint jelezte, a delegációban 50-54 személy vesz majd részt, a küldöttséget maga Bíró Rozália vezeti, a Bihar megyei RMDSZ választmányának elnökeként ő fogja felolvasni az állásfoglalást és átadni az összegyűjtött aláírásokat.

Romániában ezen a téren már vannak jó példák - mondta az MTI kérdésére válaszolva Bíró Rozália. Elmondhatják majd Dunaszerdahelyen, hogy volt idő, amikor a romániai magyarok voltak nehezebb helyzetben, de később összefogással, következetes és kitartó munkával képesek voltak javítani helyzetükön, főleg az anyanyelvhasználatot, a helyi és az országos szintű közigazgatási és állami intézményekben való képviseletet illetően - tette hozzá.

"Jelenlétünkkel és aláírásainkkal szeretnénk erősíteni a szlovákiai magyarságot, jelezni, hogy odafigyelünk problémáikra, és minden eszközzel szeretnénk odahatni, hogy a törvényt ne ültessék át a gyakorlatba - mondta Bíró Rozália.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: