2009-06-19 09:34:53• hírek • Kárpáti János, Veres Béla, MTI

Támogatják Barrosót

Egyhangú támogatásukról biztosították az uniós országok vezetői José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság eddigi elnökének azon törekvését, hogy újabb öt évig ő irányíthassa az EU legfőbb végrehajtó testületét - közölte a csütörtökön kezdődött brüsszeli EU-csúcstalálkozó első ülésnapja után, éjszaka tartott sajtótájékoztatón Jan Fischer miniszterelnök.

Az 53 éves portugál konzervatív politikusnak a tagországok támogatásán túl az Európai Parlamentben (EP) is többséget kell kapnia a tisztség elnyeréséhez. Az EP-ben azonban a Barrosót szorgalmazó jobbközép európai néppárti képviselőknek - bár ők adják a legnépesebb frakciót a június elején újraválasztott testületben - nincs abszolút többségük, és szocialista, zöld, illetve liberális képviselők megpróbálják megakadályozni az eddigi bizottsági elnök mandátumának a második ciklusra történő kiterjesztését.

Részben ezért, részben pedig azért, mert az új összetételű Európai Bizottság megalakításának folyamatát a lisszaboni szerződés életbe lépésének késlekedése miatt némi jogi bizonytalanság övezi, egyelőre tisztázatlan, hogy a tagállamokat képviselő Tanács pontosan mikor teszi meg a jogi értelemben is hivatalos jelölést.


Barrosót minden uniós tagállam vezetője támogatja
Barrosót minden uniós tagállam vezetője támogatja


 

Az unió jelenleg érvényes "alapszabálya", a nizzai szerződés értelmében mostantól csak a tagállamok számának kétharmada lehetne az uniós biztosok száma. Ha azonban a tavalyi elutasító írországi népszavazás után idén októberben egy újabb népszavazáson az írek is igent mondanak az EU-t alaposan megreformáló lisszaboni szerződésre, akkor annak hatályba lépése kiiktatná ezt a kétharmados szabályt. A jelenlegi összetételű Európai Bizottság megbízatása idén október 31-ig tart.

A Tanács jogi szolgálata szerint arra nincs mód, hogy egyedül Barrosót jelöljék hivatalosan "Nizza szerint", majd a biztosokat később esetleg "Lisszabon szerint". A Barroso által vezetett apparátus jogászai ezt a véleményt nem osztják ugyan, de a tagállamok el szeretnék kerülni, hogy kétszer is szükségessé váljon az állásfoglalásuk, az uniós szabályok menet közben történő esetleges megváltozása miatt.

Fischer közölte, hogy a jelenlegi soros cseh EU-elnökség, valamint a július elsején hivatalba lépő svéd elnökség átfogó konzultációkat kíván folytatni az Európai Parlament frakcióival a jelölési procedúra hogyan továbbjáról.
Fredrick Reinfeldt svéd miniszterelnök szerint most, a gazdasági válság idején nincs helye késlekedésnek, az Európai Uniónak szilárd vezetésre van szüksége. Az EP-ben a második legnagyobb frakciót adó szocialisták azonban ellenzik, hogy a július közepén összeülő EP már az ülésszak első hetében szavazzon is Barrosóról.

Barroso a sajtótájékoztatón azt mondta, büszke arra, hogy egyhangú támogatást kapott az állam-, illetve kormányfőktől. Arra az esetre, ha megkapja az újabb megbízatást az Európai Bizottság irányítására, azt helyezte kilátásba, hogy a gazdasági válság elleni további teendők, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem képezi majd a legsürgetőbb prioritásokat tevékenységében.

Fischer beszámolt arról, hogy azokról a biztosítékokról, amelyeket az EU nyújtani kíván Írországnak a lisszaboni szerződésről szóló népszavazás sikere érdekében, a csúcstalálkozó pénteki ülésnapján folytatják az egyeztetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: