2012-09-21 10:47:28• hírek • Kocsis Zoltán

Támogatja a hőszigetelést az Európai Bizottság – ám semmit sem ad ingyen

Jelentős támogatást kap az Európai Bizottságtól a tömbházak szigeteléséhez Románia, ám az Európai Unió semmit sem ad ingyen: a program költségvetésének felét a kormánynak kell fedeznie, és a lakóknak is részt kell vállalniuk a finanszírozásban.

A két fél megegyezése alapján az Európai Regionális Fejlesztési Alap 150, a román kormány pedig 154 millió euróval járul hozzá a hőszigetelési program költségvetéséhez. Az EU minden egyes tömbház modernizálásának 60%-át fedezi, a fennmaradó 40%-ot az államnak, a helyi önkormányzatnak és a lakóknak kell összeadniuk. Hogy a lakóközösségeknek mekkora részt kell vállalniuk, az az ott lakók anyagi lehetőségének függvénye. Amennyiben a lakók több mint felének nettó jövedelme nem haladja meg a 150 eurót, akkor a munka költségeinek 10%-át kell kifizessék. Amennyiben a lakók több mint felének átlagjövedelme meghaladja a 150 eurót, ám nem haladja meg a 300 eurót, akkor 20%-os lesz a hozzájárulásuk. Amennyiben a lakók jövedelme eléri az 500 eurót, akkor 30%-os részt kell fizetniük.

A feltételek közé tartozik továbbá, hogy az illető tömbházak megyeszékhelyen vagy a fővárosban legyen. Csak azok a blokkok vehetnek részt a programban, amelyek 1950 és 1990 között épültek. Eduard Hellvig fejlesztési miniszter elmondta, amennyiben a program sikerrel jár, akkor az EU meghirdeti a 2014-2020-as költségvetési időszakban. A tárcavezető azt is elárulta, hogy a kormány hasonló programot készít köz-és tanintézmények számára is.

Marcela Papici alpolgármester elmondta, október 15-től lehet leadni a pályázatokat. A már korábban elkészült 19 pályázat mellett további 13 készült el Szatmárnémetiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: