2009-05-20 14:50:17• hírek • Parajdi Andrea

Támogatást kérnek a körgyűrű beruházásához

A Szatmárnémeti körgyűrű projektének újraindítását kéri a minisztériumtól a Polgármesteri Hivatal. Az Önkormányzat azt szeretné elérni, ha a kormány legalább a jövő évi költségvetésbe belefoglalná a körgyűrű munkálatainak összértékét.

Szatmárnémeti körgyűrűjének projektje egy országos program keretében készült el, amely azt a célt szolgálta, hogy Románia nagyobb városainak támogatást nyújtson egy körgyűrű létrehozására. A program keretében elkészítették a szükséges előtanulmányokat, illetve a környezetvédelmi hatástanulmányt.

Ezzel párhuzamosan azonban elindult a Nagybánya-Szatmárnémeti-Nyíregyháza közti gyorsforgalmi út projektje is, amelynek következtében a minisztérium egybevonta a két projektet, és Szatmárnémeti körgyűrűjének megépítését belefoglalta a gyorsforgalmi út kivitelezésének fázisai közé.

„A probléma abból adódik, hogy a gyorsforgalmi útra jelenleg nincsen finanszírozás, maga a projekt nincsen elvetve, azonban elképzelések sincsenek arra mikor lesz meg a kormánytámogatás"- magyarázta a probléma magját Ilyés Gyula polgármester, aki kihangsúlyozta: egy körgyűrűre nagy szüksége lenne a városnak ahhoz, hogy enyhüljenek a közlekedési problémák.

-Azt szeretnénk elérni, hogy a körgyűrű projektjét ismét önállóan kezeljék, amiért az egyik beruházás akadozik, attól a másikat bonyolítani lehetne. Kérni fogjuk a minisztériumtól, hogy legalább a jövő évi költségvetésükbe foglalják bele Szatmárnémeti körgyűrűjét is. Természetesen mindezt csak akkor tudjuk megoldani, ha a Prefektúra és a Megyei Tanács is mellénk áll - mondta a polgármester.

A körgyűrű egyébként a Szatmár Megyei Reptértől indulna, megkerülve az Ipari Parkot áthaladna a Károlyi úton, majd egy új Szamos hídon át a Petei útra érkezne, ezt követően érintené a Lázári utat és a Batizi utat is. A körgyűrű egy Szamos híddal és két vasúti felüljáróval lenne kiépítve, megoldaná a Nagybányáról, a Nagyváradról és Nagykároly felől érkező forgalom átvezetését a határon, s lehetővé tenné, hogy a város egyik végéből úgy jussunk el a másikba, hogy nem kell áthajtanunk a városközponton.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: