2017-02-09 16:06:29• hírek • Kocsis Zoltán

Támogatást kapsz, ha ezeken a településeken vagy munkanélküli

Mi a különbség Ákos és Krasznabéltek között? A munkaügyi minisztérium majd megmondja. Támogatást kaphat ugyanis az, aki Ákoson munkanélküli és munkába áll. Aki viszont Krasznabélteken nem rendelkezett munkahellyel, az már nem.

A román kormány munkavállalásra ösztönző támogatással igyekszik segíteni azon (bejegyzett) munkanélkülieket, akik saját településükön nem jutnak kenyérkereseti lehetőséghez. A program lényege, hogy pénzbeli juttatással támogatják azokat, akik más településen vállalnak munkát. Igen ám, csakhogy ez nem mindenkire érvényes!

Az országos mobilitási tervben ugyanis az állam 799 olyan települést nevezett meg, amelynek munkanélkülijei támogatásban részesülhetnek. Szatmár megyéből 14 település került fel a listára: Ákos, Érendréd, Érkávás, Királydaróc, Hadad, Aranyosmeggyes, Szilágypér, Piskolt, Tasnádszarvad, Sződemeter, Nagyszokond, Krasznaterebes, Mezőterem és Túrterebes.

Aki tehát ezen településeken él, eddig nem rendelkezett munkahellyel, de most legalább egy évig érvényes munkaszerződést köt, támogatást kap, közölte a megyei munkaerő-ügynökség.

A mobilitási program támogatja azokat is, akik munkahelyük miatt legalább 50 kilométerre költöznek el otthonuktól. Ők egyszeri 12.500 lejt kapnak. Amennyiben családjukat is magukkal viszik, akkor 15.500 lejt. A program támogatja kilométerenként 50 banival az ingázókat is, de az általuk kapott összeg nem haladhatja meg a havi 55 lejt. A tartósan munkanélküliek 500 lejt kaphatnak, ha munkába állnak. A cégek pedig akkor jogosultak támogatásra, ha pályakezdőket, 45 év felettieket, nyugdíj előtt állókat, családfenntartókat, fogyatékkal élőket alkalmaznak, egy évig havi 900 lejt kapnak az államtól, cserébe 18 hónapig kell foglalkoztassák az alkalmazottat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: