2015-07-17 14:28:12• hírek • Szatmár.ro

Támogatás van, már csak vállalkozó szellemre van szükség

Számos pályázati lehetőség nyílt meg a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökségnél.

A napokban számos pályázati lehetőség nyílt meg, melyeken akár 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni - tudtuk meg Magyar Lórándtól, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség főosztályvezetőjétől. A mezőgazdasággal kapcsolatban most hat pályázati tengelyen lehet támogatást igényelni, akik pedig meg tudnak feleli az elvárásoknak, azok jókora összeghez juthatnak fejlesztésre, új eszközök beszerzésére, vagy éppen  gyömölcsös telepítésére.

A 4.1-es pályázati intézkedés részeként mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére lehet pénzt kapni, legyen szó növénytermesztésről vagy állattenyésztésről. Mezőgazdasági gépeket lehet venni a támogatásból, vagy akár sertés-, tojótyúk-, vagy szarvasmarha-farmot létrehozni. A 40 év alatti vállalkozók, vagy éppen azok, akik nem csak termelnek, hanem fel is dolgozzák a termékeket, plusz finanszírozást is kaphatnak, és akár 90 százalék is lehet a vissza nem térítendő hitel.

A 4.1 A pályázatok újdonságnak számítanak a vidékfejlesztési támogatások területén: gyümölcsös telepítésére lehet pályázni - s remélhetőleg sokan ki is használják a lehetőséget. "A kommunizmus bukása óta nem volt hasonló pályázati lehetőség. Szatmár megyében alig telepítettek gyömülcsösöket, pedig a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország egyik legfontosabb gyümölcstermelője. Az éghajlat pedig ugyanaz, tehát megyénk is gyümölcs-nagyhatalom lehetne" - mondja Magyar.

A 4.2-es intézkedés által mezőgazdasági termékek feldolgozására lehet pályázni: gabonatárolót, vágóhídat, vagy akár tejgyárat is létre lehet hozni a megpályázott, akár több tízezer eurós összegből. A 4.2.A pályázati tengelyen gyömülcsfeldolgozásra lehet pályázni.

Valószínűleg nagyon népszerű lesz a 6.1-es pályázati lehetőség, melynek célja a fiatal gazdák vidéken való letelepedésének a támogatása. Erre akár 40-50 ezer eurót lehet megpályázni, a támogatás pedig akár 100 százalékban vissza nem térítendő - kulcsfontosságú viszont a mezőgazdasággal kapcsolatos végzettség és egy üzleti terv. A 6.2-es pályázatokhoz is jó üzleti tervre van szükség, de ez esetben nem mezőgazdasággal kapcsolatos tevénységekre lehet támogatst kapni: kézműveskedésre, orvosi rendelő, de akár cipőgyár létrehozására is.

Háztáji gazdaságok finanszírozására is lehet pályázni a 6.3-as tengelyen - ebben két részletben összesen 15 ezer euró vissza nem térítendő hitelt kaphat a vállalkozó.

A 6.4-es pályázatok mikro- és kisvállalkozásoknak szólnak: fausi turizmusra, szolgáltató egységek létrehozására és termelésre is lehet pályázni, és a kapott támogatás akár 90 százalékban is lehet vissza nem térítendő hitel.

A pályázatokkal kapcsolatban a Transilvania Sugárút 11. szám alatt található Szatmár Megyei Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökségnél lehet érdeklődni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: