2013-12-23 16:23:54• hírek • MTI

Támogatás moldovai óvodáknak, iskoláknak

Románia húszmillió euróval támogatja a Moldovai Köztársaság óvodáinak és iskoláinak infrastrukturális fejlesztését. Erről hétfőn döntött a bukaresti kormány, amelynek ülésén Victor Ponta miniszterelnök mellett részt vett a bukaresti látogatáson tartózkodó Iurie Leanca moldovai kormányfő is.

Ponta ugyanakkor román tankönyveket, oktatási segédanyagokat és dvd-ket ígért a moldovai óvodásoknak és kisiskolásoknak, hogy "ne orosz, hanem román" szinkronnal nézzék kedvenc rajzfilmjeiket.

Ponta gratulált partnerének, amiért a Moldovai Köztársaság úgymond "jó évet zárt", vagyis Vilniusban parafálta az Európai Unióval kötendő társulási egyezményt, a chisinaui alkotmánybíróság pedig úgy döntött, hogy az ország hivatalos nyelve a román.

A kormányülés elején Ponta bejelentette: februártól a schengeni vízummal rendelkező moldovai állampolgárok Romániába is szabadon beléphetnek anélkül, hogy külön román vízumra is szükség lenne.

Leanca köszönetet mondott azért a támogatásért, amellyel országa európai uniós közeledését segíti Románia. Kifejtette: 2014 sorsdöntő év lesz a Moldovai Köztársaságban, mert a jövő évi választásokon dől el, "visszafordíthatatlanná" válik-e az ország európai közeledése.

Bukaresti útja előtt Leanca egy tévéinterjúban úgy nyilatkozott: nem segítik, hanem nagyon nehéz helyzetbe hozzák őt Traian Basescu államfő nyilatkozatai. Basescu november végén egy interjú során kifejtette: Románia következő nagy célja az kell legyen, hogy egyesüljön a Moldovai Köztársasággal. Az államfő nem először beszélt a két ország egyesüléséről, korábban arra biztatta a moldovai románokat, hogy kérjék az uniót, és akkor megvalósulhat.

Ponta is bírálta Basescut unionista kijelentéseiért, amelyek szerinte a moldovai kommunisták malmára hajtja a vizet, akik nem az Európai Unióban, hanem az orosz vámunióban látják az ország jövőjét.

A korábban a Szovjetunió részét képező Moldovai Köztársaság függetlenségének 1991-es kikiáltása óta mintegy negyedmillió moldovai szerzett román állampolgárságot. A román törvények a külföldi lakhely megőrzése mellett is lehetővé teszik az állampolgárság megszerzését mindazok számára, akiknek a felmenői valamikor román állampolgárok voltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: