2009-08-24 10:54:06• hírek • Szatmár.ro

Támaszt nyújtani a hétköznapokban

Augusztus 15 és 22 között Szatmárhegyen, a Közösségi Házban egy olyan képzést tartottak, amelynek célja volt, hogy a résztvevőket megtanítsák szent ignáci lelkigyakorlatokat végezni. Ebből az alkalomból a Szatmári Katolikus Egyházmegye beszélgetett a szeminárium két vendégelőadójával, Irene Luster-Haggeney nővérrel és Alois Berger jezsuita szerzetessel.

Riporter: Kik Önök és hogyan érkeztek ide?

Alois: Augsburgból jöttem, jezsuita szerzetes vagyok és pénteken érkeztem ide Irenevel, hogy ezt a szemináriumot közösen vezessük. Passauban születtem, tanulmányaimat Münchenben végeztem, ahol beléptem a Jezsuita rendbe. Húsz évig ifjúsági lelki vezető voltam Stutgartban, Münchenben és azóta lelkigyakorlatos munkával foglalatoskodom. Lelkigyakorlatos képzéseket vezetek és egy, illetve két éves szemináriumokat tartok. A berlini fal ledöntése után kerültem Magyarországra, ahol Irene-vel együtt vezettünk ilyen képzéseket. Így jutottam el ide, Romániába is.

Irene: Észak-Németországból jöttem, Irenenek hívnek és Szentlélek-Nővér vagyok. A rendünk Szent Ignác-i szellemben működik. Amikor gyógyszerészeti tanulmányaimat befejeztem, néhány évet a szakmámban, Észak-Afrikában, Algériában és Kongóban dolgoztam. Két esetben történt meg, hogy majdnem meghaltam és itt lépett be egy változás az életembe, visszatértem Európába és a munkám, a gyógyszerészet mellett választottam egy másik utat: a lelki vezetésben szerettem volna tevékenykedni. Így jutottam el Würtzburgba, ahol, mint teológus diák megismerkedtem Aloissal, aki egyetemi lelkipásztor volt. A képzések után 1987-ben Magyarországra kerültünk, és amikor már megengedték, hogy nyilvánosan is dolgozzunk, együtt több szemináriumot vezettünk, képzéseket a lelkigyakorlatos munkákra. Idén, július elejétől újra úton vagyunk Magyarországon és az óta három lelkigyakorlatos kurzust is kísértünk. Így jutottam ide, a Szatmári Egyházmegyébe is a múlt hét elején, hogy Kujbus Mártával előkészítsük ezt a szemináriumot.

Riporter: Szent Ignáci lelkigyakorlat végzésére készítik fel a szemináriumon résztvevőket. De miről is szól ez a Szent Ignáci lelkigyakorlat?

Alois: Jézusra és a szentírásra tekintve, a saját tapasztalatainkból megismerjük, hogy ebből a nézetből életünket újraszervezhetjük. Általában a lelkigyakorlatok úgy működnek, hogy visszavonulunk egy házba csendben, a szentírást olvasva, de meg van a lehetőség arra is, hogy a mindennapokban, a mindennapi munka után, a családban is lelkigyakorlatokat végezzünk. Csoportban akár hetente egyszer találkozni is lehet és ott impulzusokat, információkat cserélni, az elmúlt hét tapasztalatait megosztani egymás közt. Ilyen módon ezen a lelkigyakorlatos úton együtt mehetünk a mindennapokban, a nélkül, hogy vissza kellene, hogy vonuljunk egy csendes helyre. Így vezethetnek emberek - akik elkötelezik magukat egy ilyen lelki úton - lelkigyakorlatokat. Ilyen kísérőknek szerveztük ezt a programot is.

Riporter: De mégis mitől Szent Ignáci ez a lelkigyakorlat? Miért kapta ez a módszer Szent Ignác nevét?

Alois: Loyolai Szent Ignác, az életéből saját módszert dolgozott ki. Ebből egy lelki út bontakozott ki olyan embereknek, akik ezt követni szeretnék. Arról szól, hogy rájöjjünk, hogy Isten minket szeret és elfogad, hogy erre a szeretetre mi a választ az életünkkel kell megadnunk, a bűn megtagadásával. Ehhez szükséges a megtérés, a megtérésből pedig Jézus követése. Jézus követőivé kell válnunk, de úgy, ahogy ez a mi életünknek megfelel. Figyelmessé kell válnunk a belső rezdüléseinkre, meg kell találnunk a belső békét, a belső szétszaggatottság helyett és rá kell hagyatkoznunk arra a belső hangra, amivel Isten minket vezetni akar. Isten a béke, az élet istene, ahova minket is vezetni akar. Ilyen értelemben egy olyan emberré kell válnunk, aki tudatosan megéli a hitét és Isten akaratát az életében teljesíti.


Szent Ignáci lelkigyakorlatot tartott két németországi vendégelőadó Szatmárhegyen.
Alois Berger jezsuita szerzetes és Irene Luster-Haggeney nővér


Riporter: Melyek azok a módszerek, amelyekkel a képzésen résztvevőket rá lehetett vezetni erre az útra?

Irene: Első  sorban különböző imamódokon keresztül, amiket itt be is gyakoroltunk, aztán arra figyeltünk, hogyan is olvassuk a szentírást, majd képek segítségével meditáltunk. Egy másik módszer arra vonatkozott, hogy a saját életünket figyeljük, vagy ha visszatekintünk az elmúlt napra, megtaláljuk benne Istent, azt, ahogy vezetett minket. Mondhatjuk úgy is, hogy a szeretet figyelmesség, Isten átölel minket a valóságon keresztül és így vezet minket a békére. Meg kell tanulnunk ezeket a belső rezdüléseket figyelemmel kísérni, rájönni, hogy ezek milyen irányban vezetnek minket és ezek alapján döntsük el, mi milyen irányba megyünk.

Alois: Elmondhatom, hogyan zajlott le egy napunk ezen a szemináriumon. Az első súlypont az volt, hogy információkat gyűjtsünk a lelkigyakorlatról, a második, ilyen imamódok begyakorlása, a harmadik fontos rész egy konkrét gyakorlat volt, amelybe a résztvevők bekapcsolódhattak, míg a negyedik súlypont a kommunikáció szabályaira épült egy lelkigyakorlat levezetésében. Mindezt megpróbáltuk egy olyan lelki keretbe helyezni, amelyben reggelente elmélkedésen vettünk részt, este pedig együtt imádtuk az oltáriszentséget.

Riporter: Ahogy említették, már több ilyen képzést tartottak Magyarországon és máshol is Európában. Hány követője van ennek a módszernek? Hány emberrel találkoztak, aki aztán ezt továbbvitte és Szent Ignáci lelkigyakorlatokat tart?

Alois: Németországban ez már harminc éve egy mozgalom, amely újabban az egyházmegye rendszerébe épül be. A Keresztény Életközösség (Christliche lebens) nagy segítségére volt ennek a mozgalomnak - ez egy Szent Ignáci szervezet, úgymond a harmadik rendje a jezsuitáknak. Ezekből a szemináriumokból már több ember kilépett, akik az egyházmegyékben maguk képeznek embereket, ilyen lelkigyakorlatok vezetésére. Magyarországon még kezdetleges formában ugyan, de működik a mozgalom.

Riporter: Hogy képletesen szójak, önök most eljöttek ide hozzánk és elvetettek egy magot. Reméljük, hogy ez a mag jó termőföldre talál és aztán mindenki viszi tovább a Szent Ignáci lelkületet. De gondolom még visszatérnek és tartani fogják egyházmegyénkkel a kapcsolatot a következőkben is. Milyen formában tervezik ezt tenni?

Irene: 1997-ben tartottunk itt egy három napos szemináriumot és az óta rendszeres vendége vagyok az egyházmegyének. A kapcsolatot Kujbus Márta által tartjuk, akivel már több, mint 15 éve ismerjük egymást. Magyarországon ismerkedtünk meg egy nagyobb rendezvényen, ahol együtt, egy nagyobb képzésen vettünk részt. Az óta rendszeresen, évente kétszer-háromszor jövök Szatmárra lelkigyakorlatokat tartani. Nem csak hétvégi rendezvényeket szerveztünk, hanem lelki napokat is és más rendezvényeket is, ahhoz, hogy a szatmáriakat el tudjuk érni. A cél tehát az, hogy támaszt adjunk az embereknek a mindennapokban. Ezt akarjuk tovább építeni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: