2007-10-12 19:25:12• hírek • István Löchli

Műholdas bálnakövetés

A Greenpeace világhírű tudósokkal együttműködve jeladókkal látja el a hosszúszárnyú bálnákat.

A Greenpeace egyik fő kampányának (Tengerek és óceánok védelme) keretein belül létrehozott egy új honlapot, melyen műholdas jeladók segítségével nyomon lehet követni a veszélyeztetett hosszúszárnyú bálnák éves vándorlását az Antarktisz menti Dél-tengeri Bálna Rezervátum felé.

Ez a “Nagy Bálnavándorlás” elnevezésű projekt fontos tudományos információkat fog szolgáltatni a bálnák mozgásáról, élőhelyeiről és populációjuk alakulásáról. A honlap egyben egy ablakot is nyit a nyilvánosság felé, melyen keresztül bárki figyelemmel kísérheti a bálnák haladását, és más információkhoz is hozzájuthat, melyek a tengeri élőlényeket fenyegető veszélyekkel kapcsolatosak.

Japán idén 935 csukabálnát, sőt, 50 veszélyeztetett hosszúszárnyú és 50, szintén a kihalás szélén lévő barázdás bálna leölését tervezi. Mindezt az ún.”tudományos kutatás” álcája mögé bújva. A Greenpeace “Nagy Bálnavándorlás” projektje bebizonyítja, hogy a bálnáknak nem kell meghalniuk azért, hogy a tudomány megkapja a válaszokat.

"A déli Csendes-óceán hosszúszárnyú bálnáinak megfigyelése során nagyon fontos tudományos információkhoz juthatunk, miközben egyetlen bálnának sem kell meghalnia. " mondta Sara Holden, a Greenpeace International kampányszervezője. " Az elmúlt 20 évben, az állítólagos japán “tudományos kutatás” miatt több ezer bálnát leöltek, ám semmivel sem tudtak meg többet a bálnákról, mint korábban. Ez a jelölési projekt valódi tudományos eredményeket fog produkálni, egyetlen szigony kilövése nélkül is."

"A japánok által a déli vizeken leölt bálnák húsa valójában szinte semmiféle bevételt sem generál, miközben a Csendes-óceán szigetvilágában élőknek a bálnák megfigyelésére kialakított turizmus többmilliós éves bevételt jelentene." –mondta Junichi Sato, a japán Greenpeace bálnavadászat elleni kampányának vezetője. "A japán kormány bálnavadászati programja nagyban veszélyezteti ezen államok gazdaságát."

A "Nagy Bálnavándorlás" internet oldal felhívja a figyelmet a különböző tengeri rezervátumok kialakításának fontosságára is, hogy a tengerek és óceánok biztonságos élőhelyekké váljanak a cetek és más tengeri élőlények számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: