2007-11-26 14:32:17• hírek • István Löchli

Kezdődik a bálnamészárlás!

A japán bálnavadász flotta kihajózott, hogy elkezdje eddigi legnagyobb méretű bálnamészárlását.

A japán bálnavadász flotta vasárnap, november 18-án reggel kihajózott, hogy elkezdje eddigi legnagyobb méretű bálnamészárlását, a kereskedelmi bálnavadászatról szóló tilalom ellenére. Több mint 1000 bálna leölését tervezik a déli-tengereken. A 935 csukabálna mellett 50 veszélyeztetett hosszúszárnyú- és 50, szintén a kihalás szélén álló barázdás bálna levadászása is szerepel terveik között.

A japán partoknál állomásozó Greenpeace hajó, az Esperanza fedélzetén tartózkodó Karli Thomas szerint: "Ez nem a tudomány érdekeit szolgálja – ez egy üzletág, melyet a tudomány álcája mögé bújtatnak. Teljesen feleslegesen használják a japán adófizetők pénzét, miközben más országoktól a turisztikai bevételek lehetőségét is elveszik. A hosszúszárnyú bálnák az egyik legfontosabb alapját adják a térségben jelenleg virágzóban lévő bálna-megfigyelési turisztikai iparágnak. A bálnavadászati flottát azonnal vissza kellene hívnia a japán kormánynak! Ha ez nem történik meg, kénytelenek leszünk erőszakmentes direkt akciókkal fellépni ellenük, hogy megakadályozzuk a vadászatot!"

Egy, a Nippont Kutatóközpont által elvégzett 2006-os felmérés szerint a japánok 95 %-a soha, vagy csak nagyon ritkán evett bálnahúst. Több, mint kétharmaduk ellenzi a japánok bálnavadászati tevékenységét. Jelen pillanatban Japánban közel 4000 tonna fagyasztott bálnahús van még a raktárakban, mert kereslet nincs rá.

A Greenpeace jelenleg együttműködik tudósokkal a Nagy Bálnavándorlás projekt keretein belül, melynek segítségével bizonyítani kívánja, hogy a bálnák tudományos kutatása, megfigyelése a leölésük nélkül is hatékony és informatív. Ezen projekt keretein belül jeladóval ellátott hosszúszárnyú bálnák mozgását figyelhetjük figyelemmel a déli Csendes-óceánban, miközben szokásos éves vándorlásuk zajlik. Az erre a Nagy Bálnavándorlás kampányra létrehozott weboldalon (www.greenpeace.hu/balna/) a bálnák mozgása mellett a japán bálnavadász flotta útját is nyomon lehet majd követni.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: